GÖRÜNTÜLÜ

François Hollande: Paris katliamı Türk devletinin bir operasyonuydu

Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’te 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesine ilişkin Türk devletinin müdahalesinin olduğu “bir operasyon” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı François Hollande, 15 Mayıs Çarşamba günü, Lorient kentindeki Bretagne Sud Üniversitesi kampüsünde 300 öğrenciye Avrupa savunması üzerine bir konferans-söyleşi verdi. 

Konferansta bir Kürt öğrenci, özellikle ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesini hatırlatarak, Türk devletinin müdahalelerini sordu. 

François Hollande, müdahalenin ötesinde bir durum olduğuna dikkat çekerek, “Bu çok daha ciddi bir durum çünkü Türk devletinin hangi kademesinde karar verildiğini tam olarak bilmediğimiz bir operasyondu, ancak Fransa'da çok güçlü bir kişiliğe sahip bir Kürt'ün öldürülmesine katkıda bulunan operatörlerin müdahalesi olduğu açık” dedi.  

Bu ifadeleriyle PKK’nin kurucularından Sakine Cansız’a atıfta bulunan Hollande, “Bu gerçekten de NATO üyesi ve Avrupa Birliği üyeliğine aday yabancı bir devletin müdahalesidir” diye ekledi.

Hollande ayrıca Türk devletinin bir yandan NATO üyesi olmasına rağmen Rusya ile ilişkileri, Ukrayna’ya silah satarken, Rusya’ya yönelik yaptırımları delmesi, mülteci anlaşması ve Suriye’deki pozisyonuna dikkat çekerek, “muğlak” bir politika izlediğini kaydetti. 

9 Ocak 2013’te kültür merkezine kısa bir mesafede bulunan Kurdistan Enformasyon Bürosu’nda, PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) başlarına üçer kurşun sıkılarak katledilmişti.

Bu katliamda Türk istihbarat teşkilatı MİT’in sorumluluğunu açık bir şekilde ortaya koyan belgeler, ses kayıtları ve tanıklıklar ortaya çıkmıştı. Ancak davada ilerleme sağlanmadı. Ne Türk devleti ne de Fransız devleti, ellerindeki bilgileri paylaşmadı. Fransa İç İstihbarat Servisi (DGSI) “devlet sırrı” olduğu iddiasıyla yargıçların ve Kürt halkının taleplerine sessiz kalarak, bu bilgileri vermeyi reddetmeye devam ediyor. “Devlet Sırrı” engeli, şüpheleri daha da arttırdı. Avukatlar ve Kürt organizasyonlar, bu belgelerin 2016 yılında cezaevinde şüpheli bir şekilde ölen katil Ömer Güney’in neler yaptığına dair önemli bilgiler içerdiğini düşünüyor. Kürt örgütler ve dostları, katliam emrini verenler, tetikçiler ve suç ortakları cezalandırılmazsa yeni saldırılar olabileceğine dair defalarca Fransız yetkilileri uyardı. Yaklaşık on yıl sonra, 23 Aralık 2022’de Kürt Kadın Hareketi öncüsü Emine Kara (Evîn Goyî), Kürt sanatçı Mîr Perwer ve Kürt aktivist Abdurrahman Kızıl, 10’uncu Paris’teki dernek binası önünde silahlı saldırının hedefi olarak katledildi.