Fransa’da öfke büyüyor: Paris’te 243 gözaltı

Fransa’da Emmanuel Macron iktidarının dayattığı tartışmalı emeklilik reformunun kabulü ardından ülke genelinde protesto eylemleri gerçekleşti, Paris’te 243 kişi gözaltına alındı. Ülke genelinde grev var.

Muhalefetin hükümetin düşmesi için verdiği iki güven oylamasının reddedilmesi ardından, emeklilik reformu tasarısı otomatik olarak kabul edildi. Ocak ayından bu yana ülkede genel grev ve eylemlerde milyonlarca insan sokaklara çıkıyor.

Yoğun tepkilere rağmen reformun geçmesi ardından gece saatlerinde ülke genelinde spontane eylemler gerçekleşti. Binlerce kişi sokaklara çıktı.

Fransız medyasının polis kaynaklarına dayandırdığı haberlerine göre Paris’te 243 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 240’ı “yakma yoluyla tahribat” yapmaktan gözaltına alındılar. Diğer kentlerle birlikte gözaltı sayısının 300 dolayında olduğu bildirildi.

Gece boyu yapılan eylemlerde Paris’in özellikle Opera ve Bastille meydanlarında çöp kutuları ateşe verildi, reklam panoları kırıldı. İtfaiye ekipleri 240 müdahalede bulundu.

POLİS ŞİDDETİNE TEPKİ

Son günlerce gece saatlerinde polisin eylemlere yönelik şiddetli saldırıları da tepkilere arttırdı. Sol muhalefet lideri Jean-Luc Melenchon, “keyfi” gözaltılar ve “şiddete” tepki göstererek, ikisi lideri olduğu LFI partisinin üyesi olmak üzere gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ülkenin en önemli sendikası CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez de polisin “haksız sert şiddetine” tepki göstererek, "Göstericilere yönelik baskıda haklı olmayan bir artış var" dedi.

Martinez, hükümetin "hoşnutsuzluğun kaynağı konusundaki tartışmayı başka yöne çevirmek için güçlü olaylar" çıkarma arayışına dikkat çekti.

İnsan Hakları Ligi (LDH) Twitter üzerinde “kamu gücünün orantısız ve tehlikeli” kullanımına tepki gösterdi.

Reform projesi emeklilik yaşını 62’den 64’de çıkarıyor.  Jean-Luc Mélenchon, her koşulda, her yerde, kitlesel olarak "kendini ifade etmesi" gereken "halk güven oylamasına” çağırdı.

GREV VE BLOKAJ EYLEMLERİ

Bu salı günü ayrıca çok sayıda sektörde grev var. Ulaşım, rafineriler ve eğitim bunların başında geliyor. Petrol rafinerilerinde zaten günlerdir grev yaşanıyor. Çok sayıda istasyonda yakıt sorunu var. Havalimanları, demiryolları grevden ağır bir şekilde etkileniyor. Üniversitelerde de blokaj eylemleri başladı.