Fransız vekil uçuşa geçen Türk ırkçılığını alaya aldı

Türk devlet ahalisinin günlerdir hakaretler ettikleri ve sosyal medya üzerinden tehdit ve yalan haberlere maruz kalan Fransız vekil Sonia Krimi, yayınladığı bir videoyla AKP'yi sert bir şekilde eleştirirken, tavan yapan ırkçı histeriyle adeta alay etti.

Cuma günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile tartışma yaşayan Fransa’nın iktidar partisi LREM milletvekillerinden Sonia Krimi, soykırımı inkarı eleştirmişti. NATO Parlamenter Asamblesi toplantıları sırasında Fransız vekil Sonia Krimi söz alarak, Türk yetkililerden gelen eleştirilerin şok edici olduğunu belirtmiş ve “galipler tarafından yazılan tarihi versiyonunu” reddettiğini vurgulamıştı.

‘TÜRKİYE’DEN DERS ALMASINA GEREK YOK’ DEMİŞTİ

Aynı gün bir açıklama yayınlayan Krimi, Türk bakana cevaben, Fransa’nın sömürge tarihinde yaşananların tartışılabildiğine dikkat çekmişti. Krimi, Çavuşoğlu’nun sözlerini iade ederek, “Fransa 24 Nisan’ı Ulusal Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü’ olarak kabul etmekle hiç kimseye ders vermiyor. Fransa’nın başka hiçbir ülkeden de ders almasına gerek yok; buna Türkiye de dahil” demişti.

TEHDİTLER VE SAHTE KAHRAMANLIK VİDEOLARININ HEDEFİ OLDU

Tunus kökenli olan Fransız milletvekiline karşı sosyal medya üzerinden açık ve üstü kapalı tehditler yapılırken, ırkçı histeriye kapılan zavallılar adeta yeni bir savaşa gider gibi Krimi’ye saldırıyorlar. Twitter üzerinden Krimi’yi etiketleyen  “@Ali41259942” adlı bir kullanıcısının silah ve mermilerle poz verdiği görülüyor. Bu kişinin kalaşnikof ve bir tabancanın önünde mermilerle Türk ırkçılarının semblü ‘üç hilal’ şekli oluşturması dikkat çekiyor. Tehdit mesajının yayınlandığı hesabın Mart ayında açıldığı ve bugüne kadar hiçbir paylaşım yapmadığı görünüyor.

Ayrıca internet üzerinden Antalya’daki NATO toplantısının görüntüleri manipüle edilerek, Krimi’nin ‘Çavuşoğlu’nun sözleri üzerine ‘kaçtığı’ iddia edilirken, işgal ve fetih müzikleri çalınıyor.

KRİMİ: ‘ACABA 1,5 MİLYON KİŞİ TOPLUCA İNTİHAR MI ETTİ?’

Dün ise yine NATO Parlamenter Asamblesi kapsamında bulunduğu Antalya’dan bir video yayınlayan Sonia Krimi, hem kendisine yönelik sosyal medya üzerinden yayınlanan yalan video ve haberlere dikkat çekti hem de Türk devlet yetkililerinin iki gündür neden bu kadar telaşlı açıklamalar yaptıklarını sorguladı. Krimi, özellikle 1,5 milyon Ermeninin yaşamını yitirdiği soykırımın inkarını temel alan teorilerin saçmalığını ifade ettiği konuşmasında, “Bu arada Ermeni Soykırımı demişken, acaba 1,5 milyon kişi topluca intihar mı etti?” sözleriyle tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un kendisinin Tunus kökenli olmasına yönelik sözlerine sert bir dille eleştirdi.

ŞENTOP’A: SEN TATİLE GELİYORSUN BELKİ AMA BİZ ANTALYA’DA ÇALIŞIYORUZ!

Şentop’un ‘kendisinin Antalya’da kalarak, tatil yaptığına’ dair sözlerini kınayan Krimi, Şentop’a “Hayır, değerli arkadaşım. Belki sen tatil için buraya geliyorsun ama Fransız parlamenterler çalışıyorlar... Gördüğünüz gibi NATO Parlamenter Asamblesi’ndeyim” diye konuştu.

‘TÜRK MUHAFAZAKARLARI FRANSIZ IRKÇILARININ TEZLERİNİ KULLANIYOR’

Kendisine yönelik sosyal medya üzerinden hakaret, saldırı ve tehditlere dikkat çeken Krimi, “Bir ordu gibi gelip beni Tunus’ta, Fransa’da boğazımı kesseler de...” diyerek tepki gösterdi. Krimi, kendisinin Tunus kökenli olmasının hatırlatılmasına ilişkin ise, bunun  bir utanç konusu olmadığını söyledi. Krimi, Türkiye’deki İslamcı-muhafazakar kesimlerin Fransa’daki ırkçıların tezlerini savunmalarının da oldukça ilginç olduğunun altını çizdi.

SIRADAN BİR MİLLETVEKİLİNE NEDEN BU KADAR AÇIKLAMA YAPIYORLAR?

Kendisinin Fransız hükümeti mensubu olmadığını ve sadece iktidar partisinin milletvekili olduğunu hatırlatan Sonia Krimi, hem Dışişleri Bakanı hem de TBMM Başkanı’nın sözleri üzerine iki gündür açıklamalar yapmalarını da ‘anlamadığını’ vurguladı. Krimi, Türk yetkililerin sürekli ‘Ermeni Soykırımı olduğunu söyleyen tarihçiler yalancıdır’ tarzındaki ikna çabalarına da işaret etti.

‘HAKARETLERİNİ DİNLEDİKTEN SONRA TEPKİ OLARAK ÇIKTIM’

Türkiye’deki sosyal medya ağlarından tek elden çıkmış gibi yayılan yalan video haberlere dikkat çeken Krimi, sanki Çavuşoğlu konuşurken ‘kendisinin kaçtığı’ şeklinde yansıtılan manipüle edilmiş videolar hazırlandığını söyledi. Krimi, oysa kendisinin Çavuşoğlu’nun ‘küfürlerini’ dinledikten sonra Fransız heyetiyle birlikte salondan ayrıldığının altını çizdi.

IRKÇILARA: BU BÜYÜKLÜK HASTALIĞINI ANLAYAMIYORUM

Bu tür videoların üstüne üstük Arapça’ya çevrildiğini kaydeden Krimi, arka fonlarda ‘Osmanlı tarihine’ ve hatta ‘Cordoba’ya kadar işgale hazırlanıldığına’ dair söylemlerin olduğunu söyledi. Yaşanan bir tartışma üzerinden bu denli bir milliyetçi histerinin ortaya çıkmasına anlam veremediğini ifade eden Krimi, “Bu büyüklük hastalığını anlayamıyorum” diyerek, alayla karışık bir biçimde eleştiride bulundu. Krimi, ayrıca “neden bir hükümet sözcüsü sıradan bir milletvekiline bu denli yanıt vermek zorunda hissediyor?” diye sordu.

‘DEMOKRASİLERİN İHTİYACI OLAN NEFRET SÖYLEMCİLERİ DEĞİLDİR’

Milliyetçi histeriye kapılan kesimlerin Türk bayrağı asmalarına dikkat çeken Krimi, “Bir demokrasinin ihtiyacı olan şey ‘nefret yayanlar’ değildir. Ayrıca bunca ortada dolaştırılan bayraklar nedir? Sanki bir futbol maçı varmış gibi. Hiç milyonlarca Fransızı böyle bir durumda bayrak çıkardığınız gördünüz mü? Fransızlar ülkelerini sevmedikleri için değil bu, çünkü Fransızlar çalışıyor ve sabahtan akşama kadar bilgisayar başında zamanını geçirmiyor” diye konuştu.

“TARİHİ İSTEDİKLERİ GİBİ YENİDEN YAZAMAZLAR”

Fransa’nın kendi sömürgeci tarihinde yaptıklarıyla yüzleşmesi gerektiğini savunduğunu söyleyen Sonia Krimi, “Beni rahatsız eden şey; ‘eğer benimle değilsen, muhalefet edersen veya bir çelişkimi gösterirsen tümüyle bana karşısındır’ şeklindeki mantıktır” dedi. Krimi, “Tarihi istedikleri gibi yeniden yazamazlar” diye eleştirdiği konuşmasının sonunda, 24 Nisan’da Paris’teki Ermeni Soykırımı’nı anmalarında olacağı mesajını da paylaştı.

Fransız iktidar partisi LREM’den Manche ilinden milletvekili olan Sonia Krimi, NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komitesi ile Savunma ve Güvenlik Komitesi bünyesindeki Akdeniz ve Ortadoğu Özel Grubu üyesi olarak Antalya’da bulunuyordu.