GÜNDEM 1 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-OMCT Türk devletinin Covid-19 pandemisi nedeniyle çıkardığı infaz yasasında siyasi tutukları kapsam dışı bırakmasına sert tepki gösterdi. Ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu belirten OMCT, Türk hükümetini uyardı.

-Salgın nedeniyle çoğu insanın evlere kapandığı bir dönmede hukuksuz bir biçimde ihraç edilen öğretmen Nursel Tanrıverdi, “İşimizi, hakkımı versinler evde kalalım” diye tepki gösterdi.

-Birleşik Krallık’ta Heyva-Sor, koronavirüsle mücadele kapsamında ülkenin en önemli yardım kuruluşu Citizen UK adlı kuruluş ile birlikte, sokakta yaşayan, kimsesiz, yoksul ve hastalara yardım ediyor.

-İnşaatta çalışmak zorunda kalan on binlerce işçi koronavirüs tehlikesiyle karşı karşıya. Herhangi bir denetimin yapılmadığı inşaat alanlarında işçiler, hijyen olmayan ortamlarda kalıyorlar. 

-Yazar, kameraman ve yönetmen Dersim Zêrevan (Jihan Esad Şehmus) Dağ sinemasının öncüsü Halil Dağ’ın öğrencisi. Zêrevan, dağların sırrını, Halil’in bilmediğimiz hallerini ve projelerini anlattı.

-Kürdistan dağlarında yönetmenlik yapan ve 12 yıl önce bir çatışmada hayatını kaybeden Halil Dağ’ın sinema serüvenini anlatan yazı dizisinin ikinci ve son bölümünü yayınlıyoruz. Halil Dağ’ın sinema yolculuğu, kendi kaleminden derlendi.

-‘Kadın enternasyonaline doğru’ manşetiyle çıkan kadın gazetesi Newaya Jin'ın Nisan sayısının tüm içeriğine önümüzdeki günlerde Newayajin  sitesinden erişmek mümkün. 

-Çin’de kovid-19 salgınından kaynaklanan yasaklar kısmen kalkmaya başlasa da uzmanlara göre sosyal mesafe ve karantina gibi kavramların hayatımızdan ne zaman çıkacağını sormak için henüz çok erken.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 pandemisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü kriz olduğunu belirtti.

-Koronavirüsü salgınının etkili olduğu ülkelerin başında gelen Almanya’da organize suçlarda artış oldu. Artık evlere hırsız girme vakaları azalırken, son günlerde çok sayıda bankamatik patlatılarak soyuldu.