GÜNDEM 12 AĞUSTOS 2019

12 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’nun kurulması ve korunması için ağır bedeller ödeyen şehit aileleri, Türk rejimini topraklarında istemediklerini belirtti. 

-Hasta tutsaklar sorununa ilişkin konuşan Amed Barosu Cezaevi Komisyonu Eş Başkanı Avukat Yusuf Çakas, "Bu meseleye politik bakmak yerine, hukuki ve ahlaki bakmak gerekir. Böyle bakıldığında da bu sorun çözülebilir diye düşünüyoruz" dedi.

-KONGRA – GEL Eş Başkanlık Divanı, PKK ile silahlı direnişin başladığı 15 Ağustos atılımının 35’inci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, özgürlük mücadelesinin mevzilerini doldurmaya çağırdı.

-Kürtlerin demokratik özgür toplumsal yaşamı için Kürtler ne yapacak? Kürt soykırımı bir sorundur, salt Kürtlerin değil tüm Ortadoğu’nun sorunudur ve Kürtlerin kendileri bu sorunun çözümü için neyi gündemlerine almalıdır? /Analiz

-2019 yılının ilk ayında Avrupa Birliği’ne sığınan mülteci sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artarak 300 bini geçti. AB’deki ilticacı sayısının artışı Brüksel’i ve diğer başkentleri endişelendiriyor.

-Suriye rejim güçleri, ülkenin kuzey batısında İdlib bölgesinde ilk kez stratejik bir kasabayı ele geçirirken Han Şeyhun’a doğru ilerliyor. Pazar günkü çatışmalarda en az 61 kişi öldü.

-Brezilya’nın doğa düşmanı aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, Amazon ormanlarının korunması için Almanya’nın Brezilya’ya yapmayı planladığı 35 milyon Euro değerindeki fonu durdurma kararına ilişkin, “Paranıza ihtiyacımız yok” diye tepki gösterdi.