GÜNDEM 12 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, CPT raporunun İmralı tecridinin gün geçtikçe derinleştiğini teyit ettiğini belirterek, “Bundan sonra önemli olan CPT’nin bu hukuksuz politikalara izin verip vermeyeceğidir” dedi.

-PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Partimiz, Önderliğimiz, Kürt gerillası Lübnan-Filistin faaliyetlerinden gerçekten de çok şey aldı. Askeri eğitimini, ölçülerini, özelliklerini buradaki eğitim ile oluşturdu. Bir yerde Kürdistan Özgürlük Gerillasını, Filistin ve Lübnan gerillası olarak tanımlamak lazım” dedi.

-Türk ordusu, Pirbula’da kırılmasıydı Amediyê, Kanîmasî ve Şêledizê’nin artık işgal altına alınması demekti.

-15 Ağustos ruhunun bugün Haftanin’de sürdürüldüğünü belirten YJA Star ve HPG gerillaları, direnişin sürdüğü mesajı verdi.

-Dicle Üniversitesi, bünyesindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim dilinin ve de tezlerin Türkçe olduğunun ortaya çıkmasıyla hem bunun bir saldırı olduğunu açıklamış hem de iddiaları kabul etti. Kürtçenin yıllardır uğradığı asimilasyon politikalarına katkı sunan bu uygulamayı Kürt Araştırmalar Derneği’nden Eyüp Subaşı ile konuştuk.

-Coğrafyası ile insanı kendine hayran bırakan, her mevsim ayrı güzelliği olan Dersim, adeta yeryüzünde bir cennet. Dağların eteklerinden çıkan sularla Munzur'un etrafında bulunan bitki örtüleri görsel bir şölen sunuyor.

-Kürdistan’da katliamlar yapan Türk devletine ait SİHA’lara ilişkin online bir panel gerçekleşti. Panele katılan uzmanlar Türkiye’nin SİHAlarla birçok açıdan uluslararası hukuku çiğnediğine dikkat çekti.

-Geçtiğimiz yıl Almanya’ya sığınan Kürt mülteci İdris Esen için Göç ve Mülteci Dairesi skandal bir karar verdi. Daire, güvenlik birimlerinin “Interpol’den aranıyorsun, Almanya’dan çıkma” dediği Esen’in Türkiye’ye verilmesini istedi.

-Van’ın Başkale ilçesinde Şubat’ta meydana gelen depremin ardından mağdur olan köylülere göç etmeleri dayatılıyor.