GÜNDEM 13 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Halk Savunma Merkezi Karargah Komutan Murat Karayılan, 15 Ağustos Atılımı’nın 36. yıl dönümünde çok önemli bir dönemden geçildiğini; Kürt halkı ve bölge halklarının geleceğini belirleyecek tarihi bir savaşın yaşandığını söyledi.

-15 Ağustos’un 36’ncı yıldönümüne ilişkin konuşan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, “15 Ağustos, HRK’nin kuruluş ilanıdır da. Kürt gerillası kendi kuruluşunu ilan etti” dedi.

-YJA Star Komutanı Feride Alkan: Heftanin bir direniştir. Açığa çıkan direniş, bir çağrıdır. Kürdistan, Ortadoğu gençliğine, faşizmden sömürgecilikten, işgalden acı çekmiş, onunla yaşamak istemeyen herkese gerillaya çağrıdır.

-HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, CPT İmralı’da uygulanan sistemin tecrit sistemi olduğunu kabul edip beyan ettiğini söyledi.

-AKP, İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açtığı günden bu yana kadınların güçlü bir muhalefetiyle karşılaştı. Kadınlar ise mücadelelerinin sadece ‘karar günü’ ile sınırlı olmadığını ve süreceğini vurguladı.

-Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ölüm oruçlarına ilişkin sessizliği eleştiren Avukat Hüseyin Boğatekin, “kanıksama meselesi bir süreden sonra bizi işgal altındaki Polonya’ya götürür, Nazi sistemine direnmeyen Alman halkına götürür” dedi.

-Türk devleti Kuzey Suriye'de "Önce Kürtsüzleştir, sonra Arapsızlaştır ve sonunda ise Türkleştir" politikasını sürdürüyor. Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun "Ben Türk'üm, Türkmen'im diyen herkese Türk vatandaşlığı verilecek" sözleri ise bunun itirafı...

-Çevreyi ve atmosferi kirleten fosil yakıtlı araçlara alternatif olan elektrikli otomobillerin özellikle İtalya’da daha ucuza mal edilmesiyle yaygınlaşması hedefinin imkânsız olmadığı görülüyor.