GÜNDEM 15 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-15 Ağustos Atılımı’nın 36’ncı yıldönümünü değerlendiren KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Günümüzde düşman tüm imkanlarını kullanarak saldırmakta, gerillayı ve özgürlük mücadelesini ezmek istemektedir. Bu iddiasını da her gün dillendirmektedir. İşte böyle bir düşman karşısında tam da Agit komutan kişiliğini ortaya koyma zamanıdır” dedi.

-Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, faşist AKP-MHP rejiminin, bütün kozlarını ortaya koyarak; ekonomik, siyasi ve sosyal krize rağmen her türlü imkanını kanalize ederek bu savaştan mutlaka sonuç almak istediğini belirterek, “Biz de direnişi geliştirip yenmek suretiyle bu rejimin bugün sadece Kürt halkı için değil, Türkiye halkı ve Ortadoğu halkları için de yarattığı tehlike ve tehditten tüm kesimleri kurtarmayı hedefliyoruz” dedi.

-15 Ağustos Atılımı’nın 36’ncı yıldönümüne ilişkin açıklama yapan Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, “Apocu felsefe ışığında kendisini yenileyen Kürdistan Özgürlük Gerillası, yakalamış olduğu bu zirvesel mücadele düzeyinde kararlıca mücadelesini sürdürecek, bu mücadele çerçevesinde sömürgecilere geçit vermeyecek” dedi.

-MKGP Sözcüsü Ayşe Güney, kadın haber dilinin geliştirilmesinin uzun bir mücadele sürecini aldığını belirterek, “Haberlerde eril dilin aşılması için kadın mücadelesi belirleyici olacaktır” dedi.

-İsveç'te kurulu Asuri-Süryani-Keldani Derneği, Palme cinayetinden sonra PKK ve Kürtleri hedef gösteren İsveç'in geçmişiyle yüzleşmesini ve Kürtlerden özür dilemesini istedi.

-Kayıp yakınları her cumartesi günü olduğu gibi bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak.

-Küresel salgına rağmen Kuzey Afrika’dan Akdeniz üzerinden Avrupa’ya göçmen trafiği yeniden tırmanışa geçerken, Atlantik Okyanusu’ndaki Kanarya Adaları’na geçişlerde de ciddi bir artış gözleniyor.

-Hizbullah, 2005 yılında dönemin başbakanı Hariri’nin öldürüldüğü intihar saldırısına ilişkin özel mahkemenin alacağı kararı tanımayacaklarını duyurdu.