GÜNDEM 16 ARALIK 2019

16 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-OHAL uygulamaları 2019 yılında sürdü. İfade özgürlüğü neredeyse yok edildi: 100'ü aşkın gazeteci hapiste, sosyal medya paylaşımından yüzlerce kişi soruşturmaya konu oldu ya da tutuklandı, sanatçı ve sinemacılar yargılanmaya devam etti.

-Lübnan’da Pazartesi günü yeni başbakanın belirlemek için parlamento tartışmalarından önce, iktidar karşıtı protesto gösterileri hafta sonu şiddetlendi. Sokaklar baskıyı, polis şiddeti arttırdı.

-Suriye'de El Hol Kampı'nda Suriye Demokratik Güçleri elinde bulunan DAİŞ'li kadınlar ve çocuklar Finlandiya Hükümeti'nde çatlağa neden oldu. Muhalefet, Dışişleri Bakanı için güven oylaması istedi.

-İsveç'in Helsingborg ilinde düzenlenen bir halk toplantısında konuşan KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Kürdistan'a yönelik tehditlerin büyüklüğüne dikkat çekerek Kürtlerin ulusal birliklerini gerçekleştirmelerinin zorunlu olduğunu söyledi.

-Birleşmiş Milletler’in Madrid’de düzenlediği iklim zirvesi COP25, iki günlük uzatma ardından Pazar günü sona erdi. İklim krizi geri dönülmez bir yolda ilerlerken, yöneticiler bir fırsatın daha kaçmasına neden oldu.

-Bundan beş yıl önce ABD ile Küba arasında tarihi bir yakınlaşma süreci başlatılmıştı. Liderler el sıkışıyor, güler yüzlü pozlar veriyordu. Trump’ın seçilmesi ardından kuşatma derinleşti. İlişkiler kopma noktasına geldi.

-İran’ın başkenti ve bir çok kentte hava kirliliği sağlık için tehlikeli düzeye ulaştığı için Pazar günü okullar kapatıldı.

-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2020 Evrensel Sergi (Expo 2020 Dubai) için geri sayım başlattı. İsrail bu vesileyle, Körfez ülkeleriyle artan ilişkilerini sıkılaştırmak istiyor.

-Almanya’da genellikle yaşlı insanları hedef alan ve kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcıların çoğunun telefon aramalarını Türkiye’den yaptıkları ortaya çıktı.

-Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’ta başlayan grevin devam ettiği bir sırada, 660 doktor “kamu hastanesi ölüyor” başlığı altında bir bildiri yayınlayarak, istifa tehdidinde bulundu.