GÜNDEM 19 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Hawlati gazetesine verdiği mülakatta, Türk üslerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek,  “Vesayet altında olmayan özgür Kürdistan'ı hedeflemeliyiz” dedi.  

-Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı doktorlara, sağlık komitelerinde yer alarak sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

-Almanya’daki Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED), Covid-19 pandemisine karşı bir Mücadele Komitesi kurduklarını açıkladı.

-Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 800’e yaklaştı.

-Yeni koronavirüse karşı henüz bir aşı hazır hale getirilmedi. Yeni virüsün semptomları nelerdir, nasıl hafifletilebilir, evde nasıl bir tedavi yürütülebilir?

-Yayınlanan bir araştırmaya göre, yeni tip koronavirüs Covid-19, farklı yüzeylerde veya açık havada da saatlerce varlık gösterebiliyor.

-Almanya’nın Frankfurt kentinde bu yıl ATİF ve AGİF, 18 Mart İnisiyatifi adı altında 18 Mart Uluslararası Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Günü vesilesiyle sokak gösterisi yaptılar. Eyleme ADHF üyeleri de destek verdi.

-Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), yeni koronavirüs salgını nedeniyle Arap dünyasında 1,7 milyonu aşkın kişinin işini kaybedebileceği uyarısında bulundu.

-YPG’li enternasyonalist savaşçı Lorenzo Orsetti (Tekoşer Piling), hayatını kaybedişinin birincin yıldönümünde sosyal ağlarda ve evlerin balkonlarında anıldı.