GÜNDEM 20 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Şehba bölgesi abluka altında; imkanlar çok sınırlı, ilaç ve hijyen malzemeleri bulmakta zorlanıyorlar ama buna rağmen salgına karşı korunmaya çalışıyorlar.

-HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “Newroz’u ilk kez kitlesel kutlayamayacağız ama her yerde Newroz aleviyle dayanışmacı ruhunu yaşatacağız” dedi.

-Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), 21 Mart Newroz bayramının koronavirüs salgını nedeniyle yaratıcı ve etkili biçimlerde kutlanması çağrısında bulundu.

-Yeni koronavirüsü Covid-19 pandemisiyle birlikte özellikle gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldığı durum, neoliberal politikaların sağlık alanında yarattığı yıkımı da gözler önüne serdi. On milyonlarca kişinin hayatını tehdit altında bulunuyor.

-Dünyayı sarsan koronavirüs salgını yüzünden mültecilere yardımların durdurulması ardından mültecilerin toplu şekilde ölebileceği uyarası yapıldı.

-Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, her yıl zaten birçok hastalık ve salgınla karşı karşıya kalan yoksul ülkelerdeki 3 milyar insanın virüslere karşı savunmasız olduğu uyarısında bulunuyor.

-Bugün birçok Avrupa gazetesinde aynı anda yayınlanacak makalesinde Covid-19’un neden olduğu krize dikkat çeken Lagarde, Euro Bölgesi’nde yaşanacak resesyonun oldukça ağır olacağını savundu.

-Her ne kadar ‘robotlaşmanın’ insan emeğini yok edeceği gerçeği dursa da, Tayland’da özellikle virüs taşıyan hastaların tedavisi için ‘Ninja’ isimli akıllı robotların ciddi işlev göreceği varsayılıyor.