GÜNDEM 23 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, demokratik yaşamı kurmak için hem Kürtlerin hem de Ortadoğu halklarının birliğinin gerekli olduğunu belirtti. Kalkan, Erdoğan’ın da Batı başkentleri arasında top gibi dolanıp Türkiye’yi peşkeş çektiğini kaydetti. 

-TİHV Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer, infaz indirimi düzenlemelerini içeren 3. yargı paketinde siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılmasının düşman hukukunun işletilmesinden hâlâ vazgeçilmediğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

-Koronavirüs nedeniyle ölümlerin en fazla yaşandığı ülkenin İtalya olduğuna dikkat çeken KCDK-E yaptığı açıklamada, İtalya halkı ile dayanışma çağrısında bulundu. 

-İsviçre’nin Zürih kentinde Kürt ve İsviçreli kadınlar bir araya gelerek Rosara Kadın Merkezi’nin kuruluşunu ilan ettiler.

-Yeni korona virüsü Covid-19 pandemisi tüm dünyaya yayılırken, yıllardır ambargo altında yaşayan Gazze Şeridi’nde yıkımın oldukça ağır olabileceğinden endişe ediliyor.

-Aralık ayında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, dünyanın her yanına yayılırken, bir milyara yakın kişi evlerinde kalmaya çağrıldı.

-Afganistan’da barışın sağlanabilmesi için Talibanlarla Kabil yönetimi arasında planlanan müzakerelerin başlamasının uzun zaman alabileceği bildiriliyor.

-Dünya çapında koronavirüsüne yakalanıp iyileşenlerin sayısı 92 bine ulaştı. Peki virüsün bulaştığı kişiler ne zaman tam olarak iyileştiklerini anlıyorlar?

-Sosyal mesafenin hakim olduğu bu zamanlarda Fransa’da bisiklet kullanımı, evden en fazla iki kilometre mesafe ile sınırlandırıldı. Almanya’da ise aksine teşvik ediliyor.