GÜNDEM 22 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-YJA-STAR komutanlarından Hezil Özgür, Türk devletinin yoğun bir özel savaş uygulayarak PKK’ye ömür biçip rakamlar verdiğini belirterek, bunlara kanılmamasını istedi.

-Kürt olmak; aynı zamanda ideolojik, ahlaki bir duruşu da ifade eder. Devletin soykırım siyasetine karşı durmak da sadece politik değil, aynı zamanda ahlaki bir görevdir.

-Adil yargılanma talebiyle 141 gündür ölüm orucunda olan meslektaşı Ebru Timtik’i ziyaret eden avukat Güçlü Sevimli, Timtik’in 46 kiloya düştüğüne, ellerinde kararmalar, ağız içinde yaralar oluştuğuna ve konuşmakta güçlük çektiğine dikkat çekti.

-Yıllardır AK Trollerle sosyal medyada boy gösteren AKP, şimdi ‘Milli Hesap’ kampanyası başlattı. Sosyal medyada etik kurallarına bakan ‘Milli Hesaplar’ tüm AKP eleştirilerini ‘ihlal’ olarak mimliyor.

-Bir kadın olarak dünyada acı çeken tüm kadınların acılarını sonlandırmak istediğini belirten gerilla Sêal Orkêş, "Amacım kadınların hayallerine ulaşmasını sağlamak" dedi.

-Yıllardır Türk devletinin saldırıları altında olan Maxmur halkı, 10 aydır da KDP'nin uyguladığı ambargo ve kuşatma ile karşı karşıya.

-Sibirya’da her gün yüzlerce dişi bulunan mamutların sentetik biyoloji yöntemiyle yeniden canlandırılmaları ihtimali bilim insanlarını heyecanlandırıyor.

-Şimdiye kadar karbondioksiti hapsederek atmosfere ulaşmasını engelleyen ormanların, karbondioksiti geri salarak bu rollerini uygulayamama ihtimali de bulunuyor.

-Ürdün, Batı Şeria’daki yerleşim işgallerinin ilhaka dönüşmesi durumunda ‘İsrail’le ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği’ tehdidinde bulundu.

-Afrika’da her yıl büyük yıkımlara ve gıda yetersizliğine neden olan şiddetli fırtınaları takip için yeni bir uygulama geliştirildi.