GÜNDEM 24 ARALIK 2019

24 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-KJK Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan, kadınların bekleyerek ya da sadece tepkiyle değil, alternatifi inşa ederek kurtulabileceğine dikkat çekti.

-Rojava Kürdistanı zengin tarihsel, kültürel birikimi, toplumsal dokusu ve verimli toprakları ile sürekli sömürgeci ve işgalci saldırıların hedefinde oldu. Aşağı Mezopotamya’da gelişen El Ubeyd kültürü, M.Ö. 5 bin-4 bin yılları arasında hanedanlık ve koloniler aracılığıyla bölgeyi etkilemeye çalıştı.

-Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü için AK önünde düzenlenen nöbeti devralan TJK üyesi kadınlar Öcalan’ın esaretini kabul etmeyeceklerini vurgularken, Avrupa kurumlarına ‘Üç maymunu oynamayın’ çağrısı yaptı.

-2019’da 430 kadın öldürüldü, kadın belediye eş başkanları tutuklandı, çocukları için nöbet tutan anneler şiddet gördü; polis kadınların dansına da eylemine de saldırdı, kadın işsizliği tehlikeli boyutlarda ama kadınlar mücadeleye devam ediyor ve kazanıyor.

-İngiltere’den YPG’ye katılan ve 2 Mart 2015’te şehit düşen Erik Scurfiel’in ailesi İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a gönderdiği mektupta Türk devletinin soykırım, işgal ve savaş suçlarına karşı kararlı adımlar atmayan Johnson ve hükümetinin İngiliz değerlerine ihanet edeceği ve tarihi bir yanlış yapacağına dikkat çekti.

-Kayyum yolu ile HDP'li belediyelerin gasp edilmesine tepki gösteren İstanbul’da yaşayan Kürdistanlılar, her gün birer belediyenin gasp edilmesi ile iradelerinin yok sayıldığını belirtti.

-Gulistan Eziz, kızı Dilvin’in Serêkaniyê’de Türk işgalciliğine karşı direnirken şehit düşmesinden onur duyuyor ve artık ona layık olma görevinin de bulunduğunu söylüyor.

-Korsika’da geçtiğimiz hafta Macron yanlısı bir iş insanının tartışmalı villalarındaki patlayıcılı eylem, bağımsızlık yanlısı FLNC’nin ’22 Ekim’ adlı fraksiyonu tarafından üstlenildi.

-ABD’de onlarca kişinin yaşamını yitirmesine yol açan elektronik sigaraların içerdikleri E vitamini asetatı nedeniyle ölümcül oldukları tezi kesinlik kazandı.