GÜNDEM 24 OCAK 2020

24 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

*Küresel sömürü kurumları üzerine dosya: II. Dünya Savaşı sonrası savaşsız paylaşım için ve sosyalist mücadelelerle tırmanan devrim korkusuna karşı açılımın ürünleri olan BM, IMF, DB ve NATO gibi sömürüye küresellik ve derinlik kazandıran kurumları yakından tanıyalım.

*Fransız Le Monde Diplomatique dergisi, Kürt mücadelesine ilişkin özel bir sayı çıkardı. Dört parçada Kürt mücadelesi, çok sayıda araştırma ve görüşlerle ele alındı.

*HDP Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Kadın Konferansı’ndan çıkan sonuçları ve kadınların yeni dönem siyasetini değerlendirdi. Taşdemir, Öcalan’a tecride karşı “ısrarlı, uzun süreli ve daha güçlü bir mücadele” gerektiğini belirtti.

*Finlandiya’da Türk turizmi, Türk ürünlerinin ithalatı ve silah ihracatını boykot etmek amacıyla bir kampanya başlatıldı.

*Erdoğan rejiminin birçok savaş suçuna silah desteği sunan Alman Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinde mülteciler, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz krizlerinin ele alınması ve Merkel’in yine göstermelik ‘insan hakları’ mesajı vermesi bekleniyor.

*Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), 2017 yılından bu yana büyük oranda ülkelerini terk eden Rohingyalılara yönelik soykırıma karşı Myanmar’dan önlem almasını istedi.

*Fransa’da emeklilik reformuna karşı başlatılan grev 51’inci gününde devam ediyor. Bu Cuma günü, sendikalar özellikle ulaşımda kara gün yaşatmayı hedefliyor. Ülke genelinde 350'yi aşkın noktada gösteri öngörülüyor. 

*Libya’nın başkenti Trablus’ta Ankara destekli rejime karşı protesto gösterileri başladı. Eylemcilere karşı gaz bombaları kullanıldı.

*Donald Trump yönetimi, başka ülkelerden gelen hamile kadınların ABD’de doğum yapmalarını ve bu sayede çocuklarına vatandaşlık kazandırmalarına sınırlandırma getirmek için yeni vize kuralları getirdi.

*Avustralya’da tütün vergisi yüzde 12,5 oranında arttırıldı. Klasik sigara paketi 30 euroya çıktı. Araçlarından sigara atanlara da ağır cezalar getirildi.