GÜNDEM 24 TEMMUZ 2019

24 Temmuz 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Lozan anlaşması, yaklaşık bir asır önce imzalandı. Anlaşmanın üzerinden 97 yıl geçti. Kürtleri yok sayan bu anlaşmayı değerlendiren tarihçi Husên Mihemed, Mustafa Kemal'in Kürtlere oynandığı oyunun aynısını bugün Erdoğan’ın yapmaya çalıştığını belirtti.

-Erdoğan'ın devlet içi mutabakatın zorbalığıyla Türk tipi başkanlığını resmileştirmesi için 24 Temmuz 2015'te başlayan yeni savaş, tüm boyutlarıyla sürüyor.

-21 Mart’ta şehit düşen Ali Aktaş, Emrullah Dursun, Mikail Özdemir, Vehip Tekin ve Celal Öztürk’ü anan PKK Yürütme Komitesi Duran Kalkan, onların birer inanç abidesi olduğunu söyledi.

-Kürdistan’da her sene özellikle yaz aylarında askeri operasyonlar sonucu meydana gelen orman yangınlarına ilişkin konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, yeşil alanların yok edilerek bir çöl yaratılmak istendiğini söyledi.

-Gerilla komutanı Baran Mawa, özgürlüğün de özgürlük felsefesinin de merkezinin Kürdistan dağları olduğunu düşünüyordu. O, Kürdistan dağlarında gençlerin bitmeyen moral gücüydü. 

-Avukat Abdülhalim Yılmaz, Türk hükümetinin “gönüllü geri dönüş” adı altında Suriyelileri sınırdışı etmesinin insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

-İstanbul Valiliğinin kararıyla gözaltına alınarak, “gönüllük” propagandası ile zorla kentten çıkarılan Suriyeliler Efrîn'e yerleştiriliyor. Yaklaşık 100 kişilik bir grup Salı günü öğleden sonra Türk işgalindeki Efrîn'e taşındı.

-Her Yer Çocuk Yaz Etkinlikleri, bu yıl da Adana’da çocukları buluşturdu. Etkinlikler 1 Temmuz’da başladı ve iki ay boyunca sürecek.

-On yıllardır bağımsızlık mücadelesi veren Batı Sahra, BM’nin bağımsızlık referandumu için adım atmasını isterken, Fransa’nın bunu engellediği suçlamasında bulundu.

-Fransa’da hastanelerin acil servislerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlığa daha fazla ödenek ayrılması için başlattıkları grevleri sürüyor.

-ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) göre, Rusya, 2016’da olduğu gibi 2020 seçimlerini de etkilemek için çalışıyor.