GÜNDEM 26 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Girê Spî ve Reqa gibi alanların özgünleştirilmesinden sonra Türkiye kaçan bazı DAİŞ’liler, daha sonra ‘SMO’ etiketi altındaki çetelerin içinde Türk devletin işgal saldırısını katıldı. TRT’den Kürtleri tehdit eden bile oldu.

-Ağır hasta tutsak listesinde olan Sabri Kaya’nın tutulduğu Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde kalp krizi geçirip yoğun bakıma kaldırıldığı öğrenildi.

-Tüm dünyanın koronavirüs salgını ile mücadele ettiği bir dönemde Türk devletinin Rojava ve Şehba'ya saldırdığını söyleyen PYD yürütme konseyi üyesi Hediye Yusuf, Rojava halkını korumak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti. 

-Dünya koronavirüs salgını ile boğuşurken, AKP-MHP iktidarı, Kürdistan’da yeni askeri operasyonlar başlattı, HDP'li belediyeleri gasp etti ve tüm eylem ve etkinlikleri yasaklamaya devam etti. 

-Dili Kürtçe olan ama ruhu Kürt müziği kıstaslarına uymayan eserlere dikkat çeken Kürt müzikolog Veysi Varlı, “Birçoğu Kürt müziği yaptığını düşünüyor ama Batı müziğidir, çünkü Kürt müziği makamsaldır” dedi.

-Suudi Arabistan bundan beş yıl önce Yemen’de İran destekli Husi milislerine karşı savaşa dahil oldu. Bu müdahale, tarihin en büyük insani kriziyle sonuçlandı. Beş yıl sonra çıkış görünmüyor.

 

-Koronavirüs pandemisi nedeniyle bir çok ülke Irak’taki askerlerini çekti. En son Fransız ordusu, birliklerini çekme kararı aldı. 

-ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs pandemisi nedeniyle çökme tehdidi altında olan dünyanın birinci ekonomisini yönetirken, kendi özel imparatorluğunu da kurtarmaya çalışıyor.

-Avustralya’yı aylarca etkisi altına alan büyük orman yangınlarının, hava kirliliği yoluyla dolaylı bir şekilde yüzlerce ölüme yol açtığı bildirildi.