GÜNDEM 27 ŞUBAT 2020

27 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Van’da geçen yıl giriş parası 15 TL yapılan Akdamar Adası bir yıl dolmadan yeniden zamlandı. İl Kültür Turizm Müdürlüğü yeni giriş fiyatının 25 TL olduğunu açıklarken, halka paralı olan tarihi yerler askerlere ise ücretsiz.

-Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19, dünyada yayılmaya devam ediyor. WHO’ya göre dünya karşı koymaya hazırlıklı değil. Bir çok ülke farklı tedbirler geliştirdi. Virüs, küresel resesyon endişesine de yol açtı. 

-İspanya’nın sosyalist Başbakanı Pedro Sanchez, bağımsızlıkçı Katalanlarla diyalog teşebbüsünde bulundu. Her iki taraf yaptıkları ortak açıklamada, “Bu ilk toplantı diyalogun temellerini atmaya hizmet etti” dedi.

-Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın birçok eyaletinde polisin yaptığı operasyonla gözaltına alınan Nazi hücresinin üyelerinin Yeşiller Partisi’nin yöneticileri Robert Habeck ve Anton Hofreiter’e yönelik suikast hazırlığı yaptıkları ortaya çıktı.

-Fransa’da 15 ve 22 Mart tarihlerinde belediye seçimlerine hazırlanılırken, 67 yıldır sadece komünist kadın başkanlarca yönetilen Morsang-sur-Orge’da yeniden kadınların yönetime gelmesi bekleniyor.

-İsveç'te başsavcı, İsveç'ten Suriye ve Irak'a giderek DAİŞ saflarına katılanlar ve hala bölgede bulunanlar hakkında terörizm bağlantılı suç işledikleri şüphesiyle soruşturma başlatıldığını açıkladı.

-Demokratik Alevi Kadınlar Birliği (YJAD), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) Almanya’nın Dortmund kentinde 25 Şubat günü dört çocuk annesi bir Kürt kadınının katledilmesini kınadı.

-Sivil toplum kuruluşları (STK), Avrupa Birliği’nden çocukları yoksulluk tehlikesinden kurtarmak için harekete geçmeye çağırdı. Avrupa’da en yoksul evlerin yüzde 20’sinde doğan çocukların, beşinci yaş gününe gelmeden ölme riski iki kat daha fazla.

-Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle dünyadaki birçok havayolu şirketinin ‘tehlikede’ olduğu uyarısı yapıldı.

-Lüksemburg bir ilke imza atarak, yoğun araç trafiğini ve hava kirliliğini önlemek amacıyla tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz hale getiriyor. Uygulama 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak. 

-İskoçya’da parlamento, kadınların adet dönemlerindeki ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılamasına imkân tanıyan yasayı kabul etti. Bu yasa, dünyada bir ilki ifade ediyor.