GÜNDEM 28 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-YJA STAR komutanlarından Eylem Roni, PKK tarihinde Mazlum ve Agit çizgisinin öne çıktığını; Mazlum’un Agit’i örgütlediğini, Agit’in de Mazlum’un mirasına sahip çıktığını söyledi.

-İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, 3. yargı paketinden siyasi tutsaklar değil de tacizciler, tecavüzcüler ve çetecilerin yararlanmasının vicdanları yaralayacağı kadar adalete olan inancı da zedeleyeceğini vurguladı.

-Ulusal Kahramanlık Haftası, Özgürlük Hareketi’nin şehitlere atfettiği hakikatin kendisidir. Bu hakikat, aynı zamanda kahramanların hakikatidir. /MAKALE

-Avusturyalı filozof Karl Poper, “İnsan yalancı bir maymundur” der. Her gün milyonlarca insan yanlış veya şüpheli haberler yaratıyor, yayıyor ya da okuyor. Günümüzdeki adı “fake news”. Demokrasiler için tehdit iken, pandemi zamanlarında ölümcül hale geldi.

-HDP’den gasp edilen Hakkari Belediyesi’ne atanan kayyum, günlerdir vatandaşın suyunu keserken, Van’daki kayyumlar da çöpleri toplamıyor.

-Britanya’da koronavirüs salgınına karşı toplumsal dayanışma için harekete geçen Kürt Halk Meclisi, bir çok kenti ile Londra’nın 6 bölgesinde kriz merkezleri oluşturdu.

-Türk rejiminin atadığı Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu, daha önce işten attığı ama mahkemeyi kazanarak yeniden işlerine dönmeyi bekleyen 250 işçinin sınavını başarısız sayarak, işe almayı reddetti.

-Fransa’da 16 yaşındaki Julie A. isimli kız çocuğu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Annesi, “sadece bir öksürüğü vardı” diyor. Julie’nin ölümü, virüsün kendilerini yenilmez sanan gençleri de vurduğunu gösterdi.

-Korona virüsü pandemisi nedeniyle gıda kıtlığı endişesi artarken, birçok ülkenin mevcut stoklarını arttırma yoluna gitmeye başladığı görülüyor.

-ABD yönetiminin yeni korona virüsü pandemisine rağmen birçok ülkeye yönelik yaptırımlarını sürdürme kararına BM ve yaptırımlardan etkilenen ülkelerden tepki geliyor.

-Bilim insanları Ozon tabakasında Antarktika üzerindeki deliğin kapanmakta olduğunu duyururken, bunun 1997 yılından bu yana uygulanan sıkı kurallar sayesinde olduğu bildiriliyor.