GÜNDEM 29 ARALIK 2019

29 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürt halkının geliştirdiği direnişe dikkat çeken KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık, "Kürtlerin direnişi herkese umut oldu. Dünya halkları bu direnişe ve devrime sahip çıktı" dedi.

-Türkiye'de yaşanan ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Türkiye açısından krizin en önemli nedenlerinden biri savaş politikalarıdır" dedi.

-Asgari ücrete yapılan %15 zam, 2020 bütçe tartışmaları devam ederken ekonomist Mustafa Sönmez, şimdiye dek borçlanmamaya çalışan Hazine’nin 2020’de borçlanacağını söylüyor.

-Van halkı, 2019 Yerel Seçimlerinde tercihini HDP’den yana kullanmasına rağmen AKP hükümeti, HDP’li 10 belediyenin tamamını gasp etti.

-Küçük yaşta evlatlık olarak getirilip İsveç kültürüyle yetiştirilen çocuklar, dünyayı anlamaya başladıklarında İsveçli olmadıklarının farkına varıyor, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla karşılaştıklarında bunalıma giriyorlar.

-Fransa’da hükümet liberal politikalarını hayata geçirmeye devam ederken, 2018 sonunda başlayan Sarı Yelekliler’den sonra 2019 yılı milyonlarca çalışanı yoksulluğa mahkûm edecek emeklilik reformuna karşı direnişle kapanıyor.

-Fransa’da emeklilik reform projesine karşı tepkinin en güçlü olduğu ulaşım sektöründeki grevler 24’üncü gününe girerken, 1995 yılından bu yanaki en uzun demiryolu grevi olma niteliğinde.