GÜNDEM 29 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-İktidar baskısı ve zulmüyle giderek derinleşen Kürt sorununda neden, sonuç meselesini göz ardı ederek işin içinden çıkılamayacağını söyleyen HDP vekili Ömer Öcalan, "Çözüm konusunda tek muhatap sayın Öcalan’dır" dedi.

-Mercosur Parlamentosu (Parlasur) Başkanı Oscar Alberto Laborde, Türk devletinin Mexmûr ve Şengal dahil son saldırılarını kınayarak, uluslararası toplum ve kurumları harekete geçmeye çağırdı.

-10 Haziran'da startı verilen 'kadınların mücadelesi her yerde' kampanyasına ilişkin konuşan TJA aktivisti Figen Ekti, "Kadınlara yönelik baskı ve şiddete karşı mücadelemiz bundan sonra da aralıksız devam edecek" dedi.

-HPG komutanlarından Rizgar Ersi, Türk devletinin Heftenîn'de çaresiz kaldığını, bütün tekniğine rağmen başarı sağlayamadığını söyledi.

-Son bir ay içinde 'kaçakçı' oldukları gerekçesiyle iki Kürt gencinin öldürüldüğü Van-İran sınırından giriş yapan yüzlerce mülteci ise askerilerin gözü önünde insan tacirleri tarafından ülkenin farklı şehirlerine götürülüyor.

-İsveç'te çalışma yürüten Asuri-Süryani-Keldani dernek ve kurumları, Palme cinayetinin resmen kapatıldığının açıklamasının ardından İsveç'in geçmişiyle hesaplaşmasını ve haksız suçlamalar için Kürtler ve göçmenlerden özür dilemesini istedi.

-Polonya’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçları, seçimin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Duda’nın yüzde 42 oy alırken, rakibi Trzaskowski yüzde 31’te kal.

-Finlandiya, Norveç ve İsveç radyoaktif artışı tespit ettiklerini açıklamasının ardından gözler Rusya’ya çevrildi. Ancak Moskova sızıntı ve arıza yaşandığını kabul etmiyor.