GÜNDEM 31 TEMMUZ 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı: Êzidîlerin tekrar yurtlarına dönme, Êzidîlerle dayanışma sorumluluğu ve borçları vardır. Êzidîler şu bu ihtiyaçtan yoksun kalabilir ama Şengal Êzidîlerini kimseye muhtaç etmemelidir.

-Heftanin’in en güzel baharlarından birinden kopup Botan’daki cenge gitti gerilla Saraya Botan. Ceng meydanındaki Heftanin’in en güzel gerillaları, fotoğrafını gördüğünde halaya başladı. Devam ediyor bu halay.

-Heftanin'de devam eden direnişte yer alan YJA Star gerillası Diren Serhed, Türk devletinin saldırılarına karşı Kürdistan gençlerinin tarih yazdığını belirtti.

-Almanya’nın Türk ordusu için roket ve füze üreten Roketsan’a “harp başlığı” sattığı ortaya çıktı. Merkel hükümetinin Türk devletine satılmasına onay verdiği bir başka teknolojisi ise SİHA’lardan da atılan LRAT ve MRAT füzelerinde kullanıldı.

-Dünyada özellikle 90’lardaki savaş ve çatışmalarda 100 binlere dayanan tecavüz vakası yaşandı. BM 2000 yılında bunu savaş suçu olarak tanımladı ama süregelen savaşlarda tecavüzler devam etti.

-Kurban Bayramı nedeniyle bayram alışverişine çıkanlar ve esnaf ekonomik krizin alım ve satımı çok etkilediğini söyledi.

-Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de hayvancılığın merkezi konumunda olan Van’da, Kurban Bayramı’na saatler kala zararına bile satış yapılamıyor.

-Kadınların ev içinde yaşadığı sorunlara dikkat çeken HDP’li Remziye Güçlü, "Biz her yerde kadınların yanında olmaya çalışıyoruz. Kadın emeğini görünür kılana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

-AB tarihinde ilk kez siber saldırılara karıştığı iddiasıyla Rusya ve Çin vatandaşı kişilere yönelik yaptırım kararı aldığını duyurdu.

-ABD Başkanı Donald Trump’ın seçimlerin ertelenmesiyle ilgili attığı tweet ortalığı karıştırırken, Trump’ın son aylardaki popülarite kaybının bunda etkili olduğu görülüyor.

-İklim uzmanı Hervé Le Treut’a göre, son günlerde Avrupa ülkelerinde başlayan aşırı sıcaklıklar önümüzdeki yıllarda giderek sıklaşacak.