GÜNDEM 5 KASIM 2019

5 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Serêkaniyê’ye dönük işgaline karşı direniş vurgusu yapan Serêkaniyê Halk Meclisi eşbaşkanları, kenti işgalcilerden geri alacaklarını belirtti.

-İşgalci Türk ordusu ve bünyesindeki çeteler, işgal ettikleri yerlerde yol kesip halkı soymaya devam ediyor.

-Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi 385’inci haftasına girerken, nöbet eylemcileri, Avrupa’nın tecride karşı rolünü oynaması çağrısı yaptı.

-İşgalci Türk devletinin saldırıları yüzünden topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Serêkaniyê Kongra Star Sözcüsü Selva Ehmed, en çok da kadınların hedef alındığını belirtti.

-Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki HDP’li Erol Katırcıoğlu, 2020’deki uygulanması planlanan yeni vergilendirmelerle savaşın da bir şekilde dolaylı ya da dolaysız olarak halka ödetileceğini belirtti.

-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 10 bine yakın öğrencinin kaldığı KYK yurtlarında üç gün boyunca su kesintisi yaşandı. Protesto eden öğrenciler, polis tarafından tehdit edildi.

-ABD, daha önce açıklanan 2015 İklim Anlaşması’ndan çıkış kararını Kasım 2020 itibariyle resmen uygulamaya koyacak.

-Şili’de sağcı hükümete karşı devrimsel nitelikteki isyanı değerlendiren gazeteci Luis Hernández Navarro’ya göre yaşananlar, ‘neo-liberal aklın sonunun’ ifadesi.