GÜNDEM 5 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen infaz yasasını değerlendiren ÖHD’den avukat Emrah Baran, “Ağır hasta, engelli ve yaşı ilerleyen mahpuslar için özel infaz usulleri ile infaz iyileştirmeleri yapılması öngörülürken, aynı şekildeki siyasi mahpuslar kapsam dışı tutulmaları nedeniyle bu iyileştirmelerden yararlanamayacak” dedi.

-Kuzey-Doğu Suriye'de koronavirüs pandemisine karşı alınan sokağa çıkma yasağına ilişkin konuşan Özerk Yönetim İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Hêvî Mistefa, "gerekli görülmesi durumunda sokağa çıkma yasağının uzatılabileceğini" söyledi.

-İsveç NCDK, 1 milyondan aşkın insanı enfekte eden ve on binlercesinin yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüsüden olumsuz etkilenenlerle dayanışma amacıyla İsveç'in değişik yerleşim birimlerine kriz masaları oluşturdu.

-Bugünden itibaren birçok batı Avrupa ülkesinde hava sıcaklıkları 20 derecenin üstüne çıkmaya başlayacak. Peki değişen hava şartları koronavirüsü salgının yayılma hızını düşürür mü?

-Koronavirüsünden dolayı evde kalan kadınların erkek şiddetine maruz kaldığını söyleyen TJA sözcüsü Ayşe Gökkan, "Kadınlara yönelik katliam ve saldılar politiktir. Bu saldırıların arkasında devlet var" dedi.

-Dünyayı etkisi altına alan yeni korona virüsü pandemisinden şimdilik daha az etkilenen Afrika’da özellikle gıda boyutuyla ciddi bir insani krizin yaşanması bekleniyor.