GÜNDEM 5 OCAK 2020

5 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Donald Trump yönetiminin başa gelmesiyle Ortadoğu siyasetinde keskin değişikliklere giden ABD, Suriye'deki çekilme ilizyonu ve Türk devletine işgal kapılarının açmasının ardından, şimdi de Irak'ta daha keskin adımlar atıyor.

-Bir oğlunu Roboski Katliamı'nda kaybeden Fadile Tosun, katliamdan sonra diğer oğlu Ramazan'ın PKK saflarına katıldığını belirterek, "Oğlum katliamdan sonra çok öfkeliydi. Zaten sürekli okulu bırakıp, gerillaya katılmayı düşündüğünü söylüyordu" dedi.

-ABD’nin Kasım Süleymani ile Haşdi El Şabi Komutanı Ebu Mehdi el-Muhendis'iyi öldürmesi arından ateş çemberine girdi. Irak parlamentosu, bugün ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması amacıyla Şii liderlerin çağrısı ile bugün toplanacak.

-Süleymani’nin öldürülmesi ardından Irak’ta artan gerginlik karşısında Alman muhalefetinin bölgede görev yapan askerlerin çekilmesi tartışmalarına Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer son noktayı koydu.

-Tarihi Sur’da Ali Ucun isimli gözleri görmeyen yaşlı bir amca, kavala ses ve can veriyor. Ulusal elbisesi, başındaki kefiyesiyle duygulara kavalıyla hayat veren Ali Ucun kavalın aşk, sevgi ve tarih olduğunu söylüyor.

-Dünya çapında öğrencileri iklim değişikliğine karşı harekete geçiren genç aktivist Greta Thunberg adını ve fotoğrafını kullanarak hediyelik eşya basılmaması için harekete geçti.

-Endonezya’da meydana gelen sel felaketi ardından ölü sayısının 60’a çıktığı belirtiliyor. Helikopterler, sel felaketinden kurutulanlara dün gün boyunca gıda vb. ulaştırdı.