GÜNDEM 7 ARALIK 2019

7 Aralık gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlarından Doktor Bahoz Erdal: Onurumuzla huzurlu bir şekilde yaşamak istiyorsak direnişe ve savaşa hazır olmalıyız. Çünkü bölgede bir savaş durumu var. Tüm Kürtler ya özgürleşecek ya da Kürtlerin başına yeni bir Lozan belası musallat olacaktır.

-Türk devleti Hatay'ı ilhak ettiği gibi şu anda işgali altında bulundurduğu bölgelerde de kurumsallaşmaya çalışıyor. Türk devletinin bu bölgelere atadığı kaymakamlara bağlı Geçici Hükümet ve Meclisler işgal edilen bölgelerin demografyasının değişimi için iskan çağrısı yaptı.

-DAİŞ çeteleri Türk bayrağı ve Suriye Milli Ordusu üniformasıyla Serêkaniyê ve Girê Spi işgaline katılıp buralara yerleştirilen DAİŞ’liler artık DAİŞ kimliğini gizleme gereksinimi de duymuyor.

-İsveç Hıristiyan Parti Milletvekili Lars Adaktusson, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye işgalinin unutulmaması için İsveç ve Avrupa Birliği'nin, konuyu sürekli olarak gündemde tutması gerektiğini söyledi.

-HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, partilerine saldırarak bitirmeyi amaçlayan AKP-MHP iktidarının başarılı olamayacağını vurgulayarak, HDP’nin dimdik ayakta durduğunu söyledi.

-Eğitim Sen’den Derya Yulcu, öğretmenlerin yüzde 50’sinin kadın olmasına rağmen temsildeki çarpıklığı rakamlarla anlattı: Bin 299 üst düzey yöneticinin yalnızca 25’i kadın. Sadece iki ilin müdürleri kadın.

-Bager Boran, Tıp Fakültesi’ni bitirmiş, zeki ve bilinçli bir Kürt’tü. Zor olanı seçti. DAİŞ saldırınca cepheye koştu ve savaştı. Türk devletinin iki yıl önceki Mexmûr saldırısında ölümsüzleşti.

-Almanya’da hükümetin sunduğu ‘iddialı’ küresel ısınmayla mücadele hedeflerine rağmen Çevre Bakanlığı, mevcut politikalarla özellikle ulaşımdan kaynaklı karbondioksit salınımlarını azaltma hedefinin tutturulamayacağı uyarısını yapıyor.

-2015 Nükleer Anlaşması’nın ABD dışındaki tarafları ile İran arasındaki müzakereler Viyana’da sürerken, özellikle Çin’in konunun BMGK önüne gelmesine karşı çıktığı bildiriliyor.