GÜNDEM 7 EYLÜL 2019

7 Eylül gündeminden öne çıkan başlıklar

Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulan siyasi tutsak Burhan Şık, maruz kaldıkları “hukuk dışı ve insanlık dışı” uygulamalara karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

KJK yöneticilerinden Koçerîn Amed, birçok şeyden geri adım atılabileceğini, dönemsel olarak değişebileceğini ama eşbaşkanlık sisteminden geri adım atılamayacağını ve vazgeçilmeyeceğini söyledi.

KCK’den Hüseyin Dicle, Türkler ve Kürtlerin faşizme karşı ortak mücadele cephesini kurmaları ve 1918-1921 yıllarında gerçekleştirilen birliktelik perspektifiyle güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Yüzbinlerce Efrînli Türk işgali nedeniyle kendi topraklarında mülteci durumuna düştü. Bir yandan Türk devleti ve çeteleri saldırıyor, diğer yandan Suriye rejimi ambargo uyguluyor.

Mersin’de ayrılmak istediği erkek arkadaşı Celal Tan tarafından darp edilip, eve saatlerce kilitlenen E.P. isimli kadın, boğazına patates soyma bıçağını dayayan Tan’ın kendisini Emine Bulut gibi öldürmekle tehdit ettiğini söyledi.

Kayyum atanmalarına tepki gösteren HDP Mardin İl Eşbaşkanları Eylem Amak ve Salih Kuday, eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

Amed, Van ve Mardin belediyelerinin gasp edilmesinin hukuksuz olduğunu söyleyen Süryani Birlik Partisi Eş Başkanı Senherib Bersum, Türkiye halklarının iktidarın saldırılarına karşı birlik olması gerektiğini söyledi.

Van’ın Muradiye ilçesindeki doğal güzelliklerden biri olan Bendimahi Çayı ve Vadisi, HES projeleri nedeniyle yok olma tehdidi altında bulunuyor.