GÜNDEM 8 AĞUSTOS 2019

8 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kongra Star Koordinasyonu’ndan Hediye Yusuf, Efrîn’deki durumun bütün Kuzey-Doğu Suriye’de tekrarlanmaması için kapsamlı hazırlık ve topyekun direniş ile buna uygun diplomatik çaba gerektiğini söyledi.

-RTÜK yönetmeliğinin geçen yıl değiştirilen internet kanunundan daha fazla sansür getirdiği tartışılırken; ilk adım olarak 135 site ve içerik yasadaki Sulh Ceza mahkemesi tarafından engellendi.

-Ülkesinin makus talihini değiştirmek için bir elinde silah, bir elinde de kamerasıyla mücadeleye atılan Deniz Fırat'ın aramızdan ayrılışının üzerinden 5 yıl geçti.

-Cizre’de sokağa çıkma yasaklarının ardından yaşanan fuhuş ve cinsel istismar olaylarına dikkat çeken Cizre Eğitim-Sen Şube Sekreteri Mehmet Yılmaz, artan istismar ve fuhuş olaylarının tesadüf olmadığını kaydetti.

-Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde buğday ve arpa tarlaları yakılan çiftçilerin zararlarının karşılanması için “Make Rojava Green Again” (Rojava’yı yeniden yeşil yap) yardım kampanyası başlattı.

-Yunanistan’da geçtiğimiz ay göreve gelen Başbakan Kyriakos Miçotakis’in hızla hayata geçirmeye çalıştığı sağ politikalar tartışma yaratıyor.

-İrlandalı havayolu şirketi Ryanair’in çalışanların taleplerini kabul etmemesi nedeniyle İngiltere’de grev kararı alınırken, birçok Avrupa ülkesinde de müzakereler tıkanmış durumda.

-ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore’nin son füze atışlarının bu ülke ile müzakerelerin sürdürülmesine engel olmadığını söyledi.

-Batı Afrika’da etkili olan yağışların yol açtığı sellerde çok sayıda kişi yaşamını yitirirken, on binlerce kişi de evlerinden oldu.