GÜNDEM 8 NİSAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Covid-19 salgını ile mücadelede Türkiye'nin dünyanın en kötü örneği olduğunu söyleyen HDP yerel yönetimlerden sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Salim Kaplan, "İktidar süreci sadece basın ve algı yönetimi üzerinden kotarmaya çalışıyor" dedi.

-Sosyal Hizmet Uzmanı Mustafa Altıntop, koronavirüsü salgınından dolayı evde zaman geçirmek zorunda kalan toplumun gelecekte psiko-sosyal travmalar yaşayacağına dikkat çekti.

-İşgalci Türk devletinin Til Temir’in elektrik istasyonu ile su hattına yönelik saldırılarına tepki gösteren PYD'li Siltan Hemo, "Saldırılara karşı kurtuluşumuz birlik olmaktan geçiyor" dedi.

-Cenevre’de mülteci kampında Covid-19 testi pozitif çıkan mülteciler, sağlıksız bir şekilde kaldıkları kamplara geri gönderilerek adeta ölüme terk ediliyor. 

-Kardeş Aile kampanyasına ilişkin açıklama yapan Heyva Sor a Kurdistan, “Heyva Sor a Kurdistanê bu olağanüstü durum karşısında halkımızın dayanışması ve bu zor günlerin üstesinden gelebilmesi için ‘Kardeş Aile’ kampanyası başlatmıştır” dedi.

-Kürdistan dağlarında anı sonsuzlaştırıp tarih yazmaya devam eden gerillayı anlatmak, aktarmak, tarihsel hafızaya nakşetmek gerekir.

-Akdeniz’de mültecileri boğulmaktan kurtaran sivil toplum kuruluşlarına mektup gönderen Alman İçişleri Bakanlığı korona salgınını öne sürerek kimsenin kurtarılmamasını istedi.

-Covid-19 kaynaklı global ekonomik krizin etkilerinin boyutları henüz kestirilemezken, sağlık ve eğitim sistemlerine etkilerinin dahil edilmesiyle son günlerdeki olumsuz öngörülerin dahi düşük kalacağı yorumları yapılıyor.