GÜNDEM 9 AĞUSTOS 2019

9 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Yazar Mustafa Peköz, Ankara’nın Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehdidinin boşa çıktığını belirtirken, Kürtlerin Suriye’de anayasal bir statü kazanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.  

-YJA Star Komutanı Kawenda Herekol, 15 Ağustos Atılım ruhu ve çizgisinin kendisini demokratik modernite gerillacılığı olarak yenilemekte olduğunun altına çizerek bu derinleşmenin yeniden yapılanma temelinde zafer gerillacılığını geliştireceğini belirtti.

-Dersim 38’de Almanya yapımı gazların kullanıldığına dair ortay çıkan belgeler için Berlin hükümeti “bilmiyoruz” yanıtını verdi. Sol Parti milletvekili Jelpke ANF’ye verdiği demeçte Almanya’nın Dersim’den Halepçe’ye Kürdistan’daki suç ortaklığına dikkat çekti. 

-KHK’lı akademisyen Emre Tansu Keten, SETA raporunun da 1071 imzanın da aynı organizasyonun ürünü olduğunu belirerek, “SETA’nın ağırlıklı olduğu Medeniyet Üniversitesi”nin bu işin başını çektiğini kaydetti.

-Pentagon ve Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan iki rapora göre, DAİŞ çeteleri Suriye ve Irak’ta yeniden canlanıyor. Çete grubunun özellikle Irak’ın kırsal alanlarında varlığını oluşturduğu belirtiliyor.

-Hakimler ve Savcılar sınavından sonraki mülakatlarda yapılan usulsüzlükleri değerlendiren avukat Several Ballıkaya, “Mülakat yöntemi öncelikle siyasi iktidarın yargıyı kontrol etmesinin ilk aşaması” dedi.

-ABD’de hafta sonu gerçekleşen silahlı saldırıların ardından 200’u aşkın belediye başkanı Senato’yu silah pazarına ilişkin yeni yasal düzenlemeler yapmaya çağırdı.