GÜNDEM 9 KASIM 2019

9 Kasım gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülke ve kentinde Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eylemleri takip edilecek.

-Amedli din alimleri, Kuzey ve Doğu Suriye'de yapılan katliamların ve cenazelere uygulanan işkencelerin İslam dininde kesinlikle yerinin olmadığına dikkat çekerek, "Zulme karşı gelmek İslam dininin 6. farzıdır" dediler.

-İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgalinin büyük insani sorunlara yol açabileceğini söyledi.

-HDP’nin sadece 7 yıllık bir parti olmadığını dile getiren Alican Önlü “Sadece bir halkın değil halkların birikimidir. Türkiye devrim hareketi ile Kürt halk mücadelesinin resmileştiği bir siyasi partidir” dedi.

-İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, İç Anadolu Bölgesi cezaevlerinin raporuna dikkat çekerek, hak ihlallerinin devam ettiğini ve hasta tutsakların sorunlarının çözülmediğini söyledi.

-Van HDP vekili Murat Sarısaç ve HDP Şırnak eski vekili Ferhat Encü, 100 yıl önce Kürdistan’ı 4 parçaya bölen planın bugün bir daha başarılı olmaması için ulusal birliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

-Kayıp yakınları her Cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak

-Kürt Yayınevleri İstanbul Kitap Fuarı konusunda farklı görüşlere sahip. Bazıları ilgiden menün bazıları ilginin az olduğunu söylüyor. Fakat ortaklaştıkları bir nokta var, Amed kitap fuarındaki Kürtçe okurun ilgisi çok iyiydi…

-Küresel ısınmada 2 derecelik artışın aslında ‘en iyimser senaryo’ olduğunu vurgulayan araştırmacı-gazeteci Wallace-Wells, bireysel çabaların yerine siyasi kararlılığın olmaması halinde dünyanın yaşanılamaz hale geleceği görüşünde.

-ABD ile Çin arasındaki ticari savaşın sonlanacağına dair iki ülkeden yapılan karşılıklı beyanların ardından Donald Trump’tan ‘anlaşma yok’ açıklaması geldi.