GÜNDEM 15 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yapılacak etkinlikler takip edilecek.

- Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan KCK Eğitim Komitesi, "Halkımız, gerek ülke gerekse yurt dışında Kürtçe konuşmayı, yazmayı anadili ölümsüzleştirmenin en temel eylemi olarak görmeli" dedi.

-15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı vesilesiyle açıklama yapan KJK Eğitim Komitesi “Toplumumuzun kaderinin belirlendiği bu hassas süreçte herkes mücadele ve direnişi kendisine esas alarak rolünü oynamalı” çağrısında bulundu.

-Medya Savunma Alanlarına işgal saldırısı başlatan Türk devletinin yaşadığı korkuyla teknik gücüne sarıldığını söyleyen HPG komutanlarından Dr. Mazlum, "Türk devleti sürekli PKK'yi yok edeceğini iddia ediyor. Herkes bilsin ki kimse PKK'yi yok edemez" dedi.

-Türk devletinin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de kamplar kurduğunu belirten Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim’inden Hemdan El Abid, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in bu kamplara destek vermekten vazgeçmesini istedi.

-HDP kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi’ne dosyaya alması için ek delil yolladı, AYM ise delilleri kabul etti. Avukat ve HDP PM üyesi Doğan Erbaş, bunun mevcut düzenlemeye aykırı olduğunu ve bu delillerin ancak yeni bir iddianamede yer alabileceğini söyledi.

-Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırılarını kınayan Kongreya Star Koordinasyon Üyesi Rîhan Loqo ve Kongra Star Koordinasyon üyesi Elif Şêx Mihemed, Türk devletinin bu saldırılarla Osmanlı projesini yenilemek istediğini belirtti. 

-DAİŞ çetesine karşı en ön saflarda mücadele eden ve bu savaşlarda ağır yaralanan Fedai Kobanê, büyük ısrar ve azimle mücadelesini dağlara taşıdı.

- Mısır Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Ahmed Bahaa El Din Shaaban, Türk devletinin Irak ve Suriye’de yürüttüğü işgale karşı Arap ve Kürt irade birliğinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

- Dilin bir ulusu var eden en temel özellik olduğunu hatırlatan KCDK-E, “Asimilasyona ve soykırıma karşı her Kürdistanlı kendi anadili Kürtçe konuşmalı” dedi.