GÜNDEM 15 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-MİT ve KDP'nin başlatmış olduğu "PKK, YPG/YPJ, QSD çocuk kaçırıyor" algı operasyonu ellerinde patladı.

-Siyasi tutsakların İmralı tecridine karşı açlık grevi direnişi 50. gününde. Direniş boyunca tutsaklara saldırılar artarken, sahiplenme eylemleri de yayıldı.

-Almanya’nın başkenti Berlin’de, Türkiye cezaevlerindeki açlık grevi direnişlerini sahiplenmek amacıyla düzenlenen nöbet eylemi takip edilecek.

-Rojhilat'ta doğan Erdal Acem, bütün halkları kucaklayan PKK hareketine katılır. Mücadelesi ve direnişi ile yoldaşlarına örnek olan Acem'i anlatan HPG gerillası Fırat Zilan, "Şehit Erdal, mücadelenin gerekliliklerini yerine getiren bir savaşçıydı" dedi.

-AKP son 10 yılda polis, bekçi, Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü gibi birimlerle her geçen gün kolluk kuvvet sayısını artırdı; çeşitli genelgelerle de yetki alanlarını genişletti.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini tanımlarken gözleri heyecanla doluyordu. Yaşadığı ortamda bir kadın olmanın bütün zorluklarını çeken gerilla Rojda, bu yüzden yönünü dağlara çevirdi.

-Fransa’da hükümeti iklim konusundaki vaatlerine uyması için açılan ve ‘Yüzyılın Davası’ olarak adlandırılan davada çıkacak karar, ülke yönetimini iklim konusunda daha kararlı adımlar atmaya zorlayabiliyor.

-Cudi dağında kömür madenlerinden akan su Nerduş deresine dökülerek suyu kirletiyor.

-Salgın önlemleri kapsamında okulların kapalı olduğu Almanya’da birçok eyalette uzaktan eğitim platformlarındaki ciddi teknik sorunlar nedeniyle eğitimin aksadığı bildiriliyor.

-Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayınlanan son rapora göre, dünyadaki ormansızlaştırma faaliyetleri artarken, sadece son 14 yılda Irak büyüklüğünde ormanlık alan yok oldu.