GÜNDEM 16 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

Kürdistan’ın her yerinde bir saldırı olduğunu kaydeden TJA sözcüsü Ayşe Gökkan “Em xwe diparêzin” kampanyası ile küllerinden doğan Anka kuşu gibi mücadeleye devam ettiklerini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin, yaklaşık 70 milyon insanın hayatını bağlı olduğu ve "Irmak Ana" olarak adlandırılan Mekong için stratejik bir savaş yürütüyor.

Peru'da sağcı Manuel Merino'nun bir kaç gün önce tartışmalı bir şekilde Cumhurbaşkanlığı görevine vekaleten getirilmesinin neden olduğu protesto gösterilerinin ardından Merino istifa etti.

Yunanistan, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'in görevine başlayana kadarki iki aylık boşlukta, Türkiye'nin diplomatik yolla yapamadığını zor kullanarak yamasından endişe ediyor.

Çin hakimyet alanını genişletiyor. Asya ve Pasifiklerdeki 15 ülke, Çin'in öncülüğünde geniş bir ticari anlaşmaya imza attılar.

 

ABD'deki başkanlık seçimlerinde, ilk başkan yardımcısı kadın Kamala Harris ile birlikte Kongre'ye rekor düzeyde kadın giriş yapacak. Ancak siyasette eşitlik için halen kat edilecek çok yol var.

Kürt yazar Eylem Kahraman'ın “Tendürek Dağı'nda mis kokulu sabunlar” adlı ilk romanı Weşanên Meyman etiketiyle çıktı.

Belçika'da kadın örgütleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla, kadın yönelik tüm şiddet biçimlerinin yıllık olarak sayımının yapılmasını ve kadına yönelik suçların "cinsiyet" bazlı suç olarak tanınıp ceza kanununa girmesini istedi.