GÜNDEM 16 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-ANF ateşkes ve uluslararası güçlerin çağrılarına rağmen Libya’dan çetelerini çekmeyen Türk devletinin çete trafiğine ilişkin çarpıcı bilgilere ulaştı. Efrîn-Ezaz hattından gönderilen en az 12 bin 835 çeteden 1226’sının Suriye’ye getirildiği ortaya çıktı.

-MB rezervlerini sormaktan öğrencilerin barınma hakkına varana kadar kıstas ve suçlama olarak gerekçe gösterilen cumhurbaşkanına hakaretin, evrensel hukukta yeri olmadığını söyleyen Av. Veysel Ok, maddenin Anayasa’ya da aykırı olduğunu belirtiyor.

-Türk ordusunun Amed’in Lice ilçesinde düzenlediği operasyonda ağaç kesmesine tepki gösteren Mezopotamya Ekoloji Hareketi, “Lice’de ağaç kesimlerini durdurun” dedi.

-Dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalar, hava kirliliğine yoğun bir biçimde maruz kalınmasının birçok hastalığın yanı sıra kısırlık riskini arttırdığını da gösteriyor.

-Şili’de yapılan araştırmalar sonucunda günümüzden en az 72 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir memeli hayvan türünün bulunduğu duyuruldu.

-Brezilya Yüksek Mahkemesi, siyasi bir komployla mahkûm edildiği savunulan eski Devlet Başkanı Lula’nın aldığı mahkumiyetleri iptal eden kararı onayladığını duyururken, yeniden adaylığının önündeki engel de kalkmış oldu.