GÜNDEM 2 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-PAJK Koordinasyonu’nda Ronahi Serhat, bu yıl da sistemin radikal sorgulanacağı bir 8 Mart olacağını belirterek, “Kutlamanın özü ve niteliği başkaldırıdır. Sistemden hesap sormadır” dedi.

-Kadınlara yönelik şiddet ve katliamlarda Türk hukuk sisteminin nasıl işlediğine değinen Av. Ruşen Seydaoğlu, "Devlet eliyle yaratılan hukukta kadına yönelik şiddetin zemini inşa ediliyor" dedi.

-Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), 21-28 Ocak tarihleri arasında Medya Savunma Alanları’nda 93 delegenin katılımı ile 7. Konferansını yaptığını açıkladı.

-Uzun süredir Türkiye'nin gündeminde yer alan cezaevlerinde çıplak arama işkencesine ilişkin bilgi veren Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Kudret Temel, Van cezaevlerinde de bu vakaların sık sık yaşandığını dile getirdi.

-Serxwebûn'un gazetesinin Şubat sayısı, “Garê zaferi 15 Şubat karanlığını yenilgiye uğrattı” manşetiyle okuyucularıyla buluşuyor.

-Büyük kültürel zenginliğe sahip İran ve Rojhilatê Kurdistan'da rejimin asimilasyoncu, parçalamacı politikaları ise sürüyor.

-FED-KURD, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleşen uluslararası komployu yıldönümünde protesto için bedenini ateşe veren Halil Şen için törenin 3 Mart günü saat 14:00’da Dresden’deki DKTM önünde yapılacağını belirtti ve güçlü katılım çağrısında bulundu.

-KON-MED, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi protesto etmek için bedenini ateşe vererek şehit düşen Kürt yurtseveri Halil Şen için düzenlenecek cenaze törenine katılım çağrısında bulundu.

-Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, Göçmen Bürosu ve Güvenlik Polisi'nin Kürtlere yönelik olumsuz tutumlarını Meclis’e taşıdı.

-KCDK-E, Youtube kanalı KCDK-E TV 3 Mart Çarşamba günü Brüksel saati ile 19:00’da “Şopa Heqiqate” programı ile start alıyor.

-Avrupa’daki birçok bilim insanı ve doktor, özellikle salgın ortamıyla birlikte sanatsal aktivitelerin azalmasının insan beynine faydalarından mahrum kalınmasına neden olduğu görüşünde birleşiyor.

-Yemen’de milyonların kıtlık tehlikesine rağmen birçok ülkenin yardımlarda yeterli desteği sunmamaları BM tarafından ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendiriliyor.

-Fransa’da aynı iş ve sorumluluğa eşit ücret ilkesinin gerçekleştirilebilmesi için hayati önemdeki önlemlerden kabul edilen ve dün yürürlüğe giren bir yasa, küçük şirketlerinde maaş endekslerini yayınlamalarını zorunlu kılıyor.

-Bu yılın Nobel Barış Ödülü’ne Donald Trump’tan Greta Thunberg’e, Rus ve Belarus muhalif liderlerden ‘Siyahilerin Hayatı Önemlidir’ hareketine kadar 300’ü aşkın isim öneriliyor.