GÜNDEM 20 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadınların sesini, sözünü yükseltmek için mücadele ettiklerini belirterek, tüm dünyada kadınlar için sokakta olma zamanının geldiğini söyledi.

-Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin Türk devleti tarafından katledildiğine dair Pekin’in sözlerini yorumlayan Almanya’nın önde gelen istihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom “Bu itiraftan sonra Fransa isterse Türk devlet terörünü cezalandırabilir” dedi.

-Ailesinden hem pêşmerge hem de gerilla şehitler olan eski KDP’li Kamuran Abdülaziz Hacı Muhammed, “Türk helikopterleri Güney’den gidip Garê’yi vurdu. Üzgünüz ve kızgınız. Kabullenemiyoruz” dedi.

-Türk devletinin Efrîn işgaline karşı bugün dünya genelinde yürüyüş ve mitingler düzenlenecek.

-Kadın sünnetine karşı mücadele eden Existera adlı kadın kuruluşu, son 5 yıl içinde İsveç'te sünnet edilen kadın ve kız çocuğunun sayısının iki kat arttığını açıkladı.

-Elim tetikte beklercesine hiç kaçırmadan Arjin'in gülüşünü pusuya attım. Şimdi kadrajımdaydı gülen yüzü... Arjin’in yüzünü hep öyle hatırladım.

-İki yıl önce yaşamını yitiren Kürdistanlı Yazar Ferhat Ebdulhemid Palewan’ın hayatta iken yazdığı Zerdeşt ve Avesta kitabında Zerdeşt dininin zenginliğini ve diğer dinler üzerindeki etkinliğini anlatıyor.

-Kolombiya’da iç savaştaki hakikatleri araştıran Barış Özel Yargısı (JEP) tarafından sunulan rapor, sadece 2000’li yıllarda 6 bin 500’e yakın sivilin yargısız infaza kurban gittiğini ortaya çıkardı.

-Fransız parlamenterler, Batılı ülkelerin Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplardaki çocuk vatandaşlarını geri alması için çağrıda bulundu.

-ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden, selefi Donald Trump’ın geri çekildiği BM İklim Anlaşması’na resmen geri dönüldüğünü duyurdu.