GÜNDEM 28 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-Rusya ile devam eden Kırım krizi hakkında konuşan HDP’li Hişyar Özsoy, NATO’nun Karadeniz'deki karakolu rolü üstlenen Türkiye'nin hamlelerinin Rusya tarafından sert karşılanacağını belirtti.

-Öz savunmanın önemine değinen HPG komutanlarından Laşer Rodi, "Öz savunma sadece insanlar için değil tüm canlılar için hayati önemde" diye konuştu.

-“Söz toplumdadır, devletin diyeceği bir şey yok. Çete devletin kendisi zaten” diyen HDP Onursal Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, özellikle demokratik muhalefetin radikal kesimlerine görev düştüğünü söyledi.

-Paris katliamına ilişkin düzenlenen online panelde konuşan panelistler, katliamın aydınlatılması ve adalet için “devlet sırrı” gerekçesinin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

-İsrail ile Hamas arasında ateşkesin ilan edilmesinden bir hafta sonra BM İnsan Hakları Konseyi, uluslararası bir soruşturma açtığını duyurdu.

-Avustralya’da 3 bin yıl önce kaybolan Tazmanya Canavarları, yeniden doğdu.

-ABD Başkanı Joe Biden Eritre ve Amhara güçlerine Etiyopya’daki Tigre bölgesinden çekilmesi çağrısı yaptı. Ayrıca genel bir açlığın önüne geçmek için bölgeye insani yardımın ulaştırılması için kolaylık sağlanması gerektiğini de belirtti.