GÜNDEM 29 NİSAN 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KDP, Rojava sınırındaki 8 karakolunu 66’ya çıkararak, Irak da Şengal tarafında duvar örerek, hem Şengal hem de Rojava kuşatılıyor.

- FED-KURD, Cumartesi günü işgal ve ihanete karşı Düsseldorf'ta düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yaptı; Doğu Almanya'dan otobüs kalkış saatlerini açıkladı.

- Yaşanan hak ihlallerinin dışarıya yansıyabilmesi için mahpus ve ailelerin başvurması gereken yolları anlatan Avukat Destina Yıldız, etkili bir soruşturma yürütülmezse olayların üstünün kapatıldığını vurguluyor.

- Kürdistan’ı sömürgeleştiren ve işgal altında tutan devletler, kendi özgüçleriyle bastıramadıkları isyanları, ihaneti devreye sokarak bastırmayı başarmışlardır. Harpagos’tan bugüne Kürtlerin özgür olamaması, ihanetin Kürdistan’da bir yaşam biçimi haline getirilmiş olmasındandır.

- İran’da 2021 yılında idamlarda yüzde 25 ile güçlü bir artış yaşandığı bildirildi. Özellikle idam edilen kadınların sayısında önemli bir artış olduğu belirtiliyor.

- Ukrayna savaşı ile birlikte dünya genelinde silahlanma yarışı da hızlandı. Küresel askeri harcamalar, 2020 yılında 1981 milyar dolar ile rekor seviyelere çıktı.

- Van’ın Edremit ilçesinde yapılması planlanan yol bitmedi ama yolun kenarında bulunan arazi imara açılarak 20 adet villa yapıldı. Villalardan ikisi AKP’li Belediye Başkanı İsmail Say’a ait.

- Kadınlar, baharın gelmesiyle beraber çeşitli bitkiler yetiştirmek üzere Dest-dan Kadın Meclisi'ne ait Hevrin Xelef Şifa Bahçesi'nde stranlar eşliğinde toprağı eşeleyip ekim için hazırladı.

- ABD’de Maryland Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği yıllık araştırmaya göre, 2021 yılında geniş tropikal ormanlık alanlar yok edilerek, yerleri tarım veya hayvancılık için dolduruldu.

- Türk İçişleri Bakanı Soylu’nun “İBB’de çalışan 557 terörist var” diye hedef gösterdiği İBB tarafından işten çıkartılan Ahmet Turan, “Üzerindeki iktidar baskısını hafifletmek için bir kurban gerekiyordu, İBB de bizi harcadı” dedi.