GÜNDEM 3 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2010 yılında “Demokratik Uygarlık Manifestosu”nun dördüncü kitabı olarak yayınlanan “Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlık Çözümü” isimle eserde 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle derlediğimiz çarpıcı bölümlerin bugün son kısmını yayınlıyoruz.

-Türk devletinin Medya savunma alanlarına yönelik saldırısını değerlendiren KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, "Türk devleti PKK ve Önder Apo’nun ortaya çıkardığı özgür Kürdü ortadan kaldırmak ve bölgeyi işgal edip Osmanlı hayallerini gerçekleştirmek istiyor" dedi. 

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik devam eden tecride dikkat çeken ÖHD Van Şube Üyesi Avukat Mehtap Işık, 10 yılda toplam 942 avukat görüşme başvurusu yapıldığını ve bunlardan sadece 5 tanesine olumlu yanıt verildiğini belirtti.

-Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Mayıs sayısı okurla buluştu. Birçok başlığa dair gündemlerin yer aldığı 194. sayıda “Analara sözümüz çiçeklerle bezeli bir ülke” manşeti ile çıktı.

-İlk gece Türk ordusunun çok sayıda savaş uçağı Zendûra, Derar ve Koordine tepelerini bombaladı. Gece yarısında ise helikopterlerle askerlerini bu üç tepeye indirmeye çalıştılar. Karşı atağa geçen gerillalar bu girişimi boşa çıkarttı... Kawa Tolhildan'ın savaş cephesinden izlenimleri.

-Almanya’da hükümet ortağı olan SPD’nin 9 Mayıs’taki kongresinde “Rojava ile dayanışma” adıyla bir önerge sunuldu. SPD’nin Berlin Eyaleti Teşkilatı tarafından verilen önergede Kürtlere yönelik kriminalizisyon siyasetinin son bulması talep edildi.

-Gözaltında kaybetmelerin insanlık suçu olduğunu vurgulayan ICAD uluslararası büro temsilcisi Baki Selçuk, insanlık suçlarında zaman aşımı olmayacağını belirtti.

-Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleştirilen askeri darbe ardından başlayan protestolar sürüyor.