GÜNDEM 4 MART 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Gülistan Kılıç Koçyiğit, İmralı’da tecrit kalkmadan eşitlikten ve adaletten bahsedilemeyeceğini söyledi.

-PJAK Meclisi Üyesi Mezlûm Heften, halkın ulusal birlik çalışmaların katılmayan ve engel olan parti ve örgütlerden hesap sormasını istedi.

-Van Star Kadın Derneği Yöneticisi Rojbin Bor, Van’da sadece bir ayda 7 kadın cinayetinin işlendiğini belirterek, “Buna karşı da 8 Mart’ta alanlarda olacağız” dedi.

-Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar, erkekler lehine maruz kaldıkları haksızlıklara karşı bu 8 Mart’ta da greve gidiyorlar.

-Ocak ayında düzenlenen 7. TEV-ÇAND Konferansına ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEV-ÇAND üyesi sanatçılar, asimilasyon ve soykırım saldırılarına karşı Kürt kültürünü yaşatacaklarını belirtti.

-8 Mart’a ilişkin açıklama yapan AvEG-KON, “kadınların hak alma mücadelesini selamlıyor, erkek egemen düzenin suskunluğumuzdan aldığı cesareti kırmak için özgürlüğümüze sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

-8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin açıklama yapan KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, “Faşist AKP-MHP rejimini korkutan kadın özgürlük mücadelesi büyük bir umut olarak Türkiye ve Kürdistan halklarına öncülük ediyor” dedi.

-PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, mevcut iktidarın, Türk devlet geleceği mirasına da dayanarak bütünlük bir özel savaş uyguladığını söyledi.

-Sibirya’da NASA uydularınca gözlenen ve yılın belirli dönemlerinde daha da belirginleşen yivli çizgilerin gizemi çözülebilmiş değil.

-Almanya’da parlamentoya sunulan bir yasa tasarısı, ülke dışında insan haklarını ihlal eden şirketlere ağır para cezaları getirilmesini öngörüyor.

-Fransa’da parlamentoda haftalardır görüşülen ve çocuklara yönelik cinsel istismarları önlemeyi amaçlayan yasa tasarısı, hangi şartlarda ‘karşılıklı rıza’ ilkesinin geçerli olmayacağına odaklanıyor.

-Büyük Britanya’nın AB ile anlaşmaya rağmen Kuzey İrlanda ile sınırında kontrolleri arttırması Brüksel’in tepkisini çekiyor.