GÜNDEM 4 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

* Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle devam eden nöbet eylemini 463’üncü haftasında Almanya’nın Duisburg kentinden gelen bir grup devraldı.

* Almanya’da hükümet ortağı olan SPD’nin 9 Mayıs’taki kongresine “Rojava ile dayanışma” adıyla sunulan önergenin kabul edilmesi için Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) delegelere çağrıda bulundu.

* Van'da halkın arazilerini gasp eden Edremit İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, buna itiraz eden muhtarları, "Bir daha hiçbir yerde bu konuyu açmayacaksınız, yoksa sizi görevden alırız" diyerek tehdit etti.

*Fransız solcu milletvekili Eric Coquerel, Türkiye’de HDP’ye yönelik baskılar konusunda Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın cevaplaması için bir soru önergesi verdi.

* Kolombiya’da 28 Nisan’dan bu yana yeniden protesto eylemleri var. 20’ye yakın kişi hayatını kaybetti, 800’den fazlası yaralandı. Bu ülkede neler oluyor?

* Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Türkiye’yi ülkedeki güçlerini çekmesi için işbirliği yapmaya çağırdı.

* Burkina Faso’nun doğusundaki Komancari eyaletindeki bir yerleşim biriminde cihatçı grupların saldırısı sonucu onlarca kişinin öldüğü bildirildi.

* Mısır, Fransa’dan Rafale tipi 30 adet ek savaş uçağı sipariş edecek.

* Birçok insan hakları kuruluşu, Fransa’da çocuk göçmenlere yönelik ağır ve sistematik hak ihlali suçlamasıyla BM’ye şikâyette bulundu.

* Rusya, Ermenistan’ın güneyinde, Azerbaycan ile olan sınırın yakınındaki iki yeni tesise asker konuşlandırdı.

*Nature Climate Change dergisinde yayınlanan son bir araştırmaya göre, ‘dünyanın akciğerleri’ olarak tanımlanan Amazon Ormanları artık hapsettiğinden çok daha fazla karbondioksiti atmosfere salıyor.