GÜNDEM 5 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’da bin 600 güne yaklaşan yasak ve kesintisiz siyasi soykırım operasyonlarının amacının, HDP’nin çalışmalarını  tamamen bitirmek olduğunu ama bunun başarılamadığını söyledi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle 27 Kasım’dan bu yana Bakırköy, Avşin ve Urfa cezaevlerinde açlık grevinde olan kadın tutsaklar dayanışmayı yükseltme çağrısında bulundular.

Cenga Heftanîn Devrimci Hamlesi’nde Heftanîn’in Xantur alanında, işgalci Türk ordusuna karşı savaşan HPG ve YJA Star gerillaları, zindan direnişini selamladı. YJA Star gerillası Serhıldan Viyan Çiya, "Biz aynı ruha sahibiz, sadece mekânlar farklı” dedi. 

İşgalci Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları devam ediyor. Özellikle Eyn İsa ve Girê Sipî neredeyse her gün bombalanıyor. QSD savaşçılarına göre Türk devleti işgali derinleştirmek istiyor.

İşsizlik oranının en yüksel olduğu kentlerden biri olan Van’da yasaklar esnafı oldukça zorluyor. Esnafa göre; amaç, salgınla mücadele ise neden büyük alışveriş merkezleri (AVM) açık?

Dengbêj İsmail Seyranoğlu, evinin bir odasını ‘dîwanxane’ye çevirdi; 10 yaşından 22 yaşına kadar öğrencisi var. 

Hewlêr Yönetimi tarafından haklarında idam kararı alınan Mazlum Dağ  ve Abdurrahman Er için idam kararının geri çekilmesi talebiyle elektronik posta yolu ile mektup kampanyası başlatıldı.

Küresel ısınmaya neden olan enerjilerin başında gelen kömürden çıkış konusunda tarih belirleyen bir ülke de Çekya olurken, çıkış sürecinin uzun tutulması endişe verici bulunuyor.