GÜNDEM 6 MAYIS 2022

Kürdistan ve dünya gündeminden öne çıkan başlıklar…

-Türk ordusu ve KDP’nin işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Türk devletinin Zap bölgesinde başlattığı işgal saldırısında sıkça başvurduğu SİHA’ların attığı MAM-L’lar, dünyada “katil füzeler” olarak biliniyor. Bu füzenin tasarımı, teknolojisi ve lisansı ise Almanya’dan.

- Kazımi hükümetine bağlı güçlerin saldırısı sonrası ayağa kalkan Şengal halkının direnişi sürerken Şengalliler, “Ellerinden geleni yapsalar da Êzidxan’ın savunmasını ortadan kaldıramayacaklar Çünkü bizim dışımızda hiç kimsenin bizi korumayacağına eminiz” dedi.

- Minbic Çerkes Komitesi’nden Semir Hebak, Türk devletinin bölgelerin birbirinden ayırmak ve halkları çatıştırmak istediğini söyledi.

- Mêhrî-Mîtrayî felsefesinin komünal ve kadının rengini, onun öncülüğünü barındıran içeriğini yansıtmayı farz olarak kabul ederek, 9 yıllık bir hazırlığın ardından ‘Hûmîtra’yı yazdığını belirten Xecê Şen, “Bu, Kürtlerin ilk felsefesidir” dedi.

- İktidarın keyfi Taksim 1 Mayıs yasağını tanımayan ve İstanbul’un dört bir noktasından yürüyüşe geçen bağımsız sendikalardan İnşaat Bir-Sen’in Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol, “Var eden biziz, kimse bizim adımıza karar veremez” dedi.

- ABD’de Yüksek Mahkeme kadınlara savaş açtı. Kürtaj hakkı son 50 yıldır hiç olmadığı kadar tehdit altında bulunuyor. Kürtaj hakkı savunucuları 14 Mayıs’ta alanlara çağırdı.

- Avustralya’da bir mülteci kampında sekiz yıl boyunca tutulan Doğu Kürdistanlı Mustafa Azimitabar, diş fırçası ile yaptığı otoportresi nedeniyle ülkenin en prestijli ödül yarışmasında finalist oldu.