GÜNDEM 7 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Tutsakların tecride karşı devam eden açlık greviyle ilgili devletin adım atması gerektiğini söyleyen HDP Milletvekili Gergerlioğlu, “Kolektif bir şekilde tüm ihlalleri örtbas etmeye çalışan bir devlet mekanizması var” dedi.

-Paris’te 9 Ocak 2013’te Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin), Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in (Ronahi) katlediliş yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan PKK Yürütme Komitesi, “9 Ocak günü Paris’te Sara, Rojbin ve Ronahi yoldaşlar şahsında esas olarak kadın özgürlüğüne kurşun sıkılmış ve kadın özgürlük hareketi engellenerek erkek egemen zihniyet ve siyaset devam ettirilmek istenmiştir” dedi.

-DBP Van İl Eşbaşkanları, açlık grevindeki tutsakların taleplerinin halkı ve meşru olduğunu belirterek, taleplerini sahiplendikleri tutsakların yanında durduklarını söyledi.

-Ekonomik krizin ardından salgın sürecinde alınan kararların da kendilerini çok etkilediğini söyleyen Sur esnafı, satış olmadığı için borç batağında olduklarını, böyle devam ettiği takdirde ise iflas edeceklerini söylediler.

-Silopi ve Paris’te katledilen Kürt kadın devrimcilere ilişkin açıklama yapan FEDA Kadın Meclisi, diktatör ve suç ortaklarının uluslararası ceza mahkemelerinde hesap vermeleri gerektiğini belirtti.

-HPG Gerillası Adıl Biliki, şehit Tekoşer Kürdistan'ın yoldaşlığın en güzel temsilcilerinden olduğunu söyledi, "İçinde bir çocuk var gibiydi, çok mütevazıydı" dedi.

-Etiyopya’nın özerk Tigre bölgesinde yaşanan çatışmalarda 2,2 milyon insanın göç yaşadığı belirtiliyor.

-ABD’de başkanlık seçimlerinden galip gelen Joe Biden ve yönetiminin Senato’da çoğunluğu alabilmesi için oldukça önemli olan Georgia seçimlerini Demokratlar kazandı.

-Yakın dönemde nükleer silaha sahip olduğu iddia edilen Kuzey Kore yönetimi, ülkenin ‘savunma kapasitesinin güçlendirilmesi’ kararı aldı.

-Suriye hava savunma sistemlerinin İsrail tarafından yapılan bir saldırı sonrasında harekete geçirildiği duyuruldu.