Gaspçı kayyum usulsüz kararlarının faturasını emekçilere kesti

Gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi ile Hak İş arasında 2017'de yapılan toplu iş sözleşmesinin Sayıştay tarafından usulsüz bulunması ve geriye dönük zimmet çıkmasının ardından kayyum M.Emin Bilmez, bu paranın işçilerden tanzim edilmesine karar verdi.

2017 yılı başlarında HDP'li Van Büyükşehir Belediyesi'nin gasp edilmesinin ardından kayyum olarak atanan Murat Zorluoğlu’nun aldığı usulsüz kararların faturası emekçilere kesildi.

Şu anda AKP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olan Murat Zorluoğlu, Van’da kayyum olduğu dönemlerde Hak-İş ile iş sözleşmesi imzaladı. Ancak Zorluoğlu’nun yaptığı bu sözleşme daha sonra Sayıştay tarafından usule aykırı bulundu.

Sayıştay denetçileri, kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi'nin işçilik hizmeti aldığı Mavi Kent A.Ş.’ye 23.981.914,03 TL üzerinde fazla para verdiğini tespit etti. Söz konusu durum Sayıştay raporlarında şu ifadelerle yer aldı:

"2017 yılında Mavi Kent A.Ş’ tarafından işçi hizmetleri dışında büyükşehir belediyesine herhangi bir hizmet ve ekonomik katkı sağlanmamış olmasına rağmen bu şirkete işçi maliyetlerinden 23.981.914,03 TL daha fazla nakit aktarımı yapılmıştır."

Sayıştay’ın bu kararının ardından gaspçı kayyum Murat Zorluoğlu, 31 Mart 2019 seçimlerinde AKP’den Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olurken, Van Valisi M.Emin Bilmez ise 31 Mart 2019 yerel seçimlerini HDP’li Eş Başkanlar Bedia Özgökçe ve Mustafa Avcı’nın yerine kayyum olarak atandı.

1700 İŞÇİNİN MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILACAK

Sayıştay kararının belirlediği usulsüzlüğün ardından söz konusu zararı ödeyemeyen kayyum M.Emin Bilmez, söz konusu zararın işçilerden tanzim edilmesine karar verdi. Bel-Van şirketinde çalışan 1700 işçiden aylık 1000 ve 700 TL kesinti yapılacağı işçilere duyuruldu.

HAK İŞ İŞÇİLERİ TEHDİT EDİYOR

Yapılan usulsüzlüğün diğer tarafı olan Hak İş sendikası ise işçilere gönderdiği mesajda Sayıştay raporunda geri dönük zimmet çıktığını belirtti. Sendika, üyesi olan işçilere ‘Yanınızdayız, sendikamızın arkasında durun’ mesajı göndererek istifaların önüne geçmeye çalışırken, istifa etmek isteyen işçileri ise sürgün etmekle tehdit etti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler, konuyu iş mahkemesine taşıyacaklarını ve paranın kendilerinden değil, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’dan tanzim edilmesi gerektiğini söyledi.