'Gerçek barış için Roboski'yi aydınlatın'
'Gerçek barış için Roboski'yi aydınlatın'
'Gerçek barış için Roboski'yi aydınlatın'
Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun "Uludere Raporu"nu görüştüğü sırada Roboski İçin Adalet Girişimi, İHD, TİHV ve MAZLUMDER üyeleri Meclis Çankaya Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamada "Katiller bulunsun! Roboski, bir daha asla" pankartı açıldı. Açıklamaya katılanlar, Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin katliam günü çekilen fotoğraflarını açtı. İnsan hakları savunucularının yanı sıra İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Yazar Temel Demirer, TİHV temsilcileri, BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi basın açıklamasına katıldı.
DEVLET AKLIYLA RAPOR KABUL EDİLMİŞTİR
Meclis kapısı önünde ilk konuşmayı yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, Uludere Alt Komisyonu'nun hazırladığı raporu eleştirerek, raporda herhangi bir aydınlanmanın söz konusu olmadığına dikkat çekti. Ünsal, Alt Komisyon'un faili ortaya çıkararak siyasi sorumluyu koruyabilecekken faili bulmayarak, siyasi sorumluyu töhmet altına bıraktığını belirterek, "Bu katliamı araştırmakla yükümlü Meclis Alt Komisyonu 15 ay çalıştıktan sonra hazırladığı rapor üzerine vazife işlerden olan olayın oluşundaki müteselsil sorumlular hakkında bir bulguya ulaşmak yerine katliamı failsizleştirmiştir. Alt Komisyon vicdanın ve adaletin aklıyla değil, devlet aklıyla raporu kabul etmiştir. Tarih ve insanlık vicdanı bu rapora olumlu oy verenleri unutmayacaktır" dedi.
EMRİ KİM VERDİ?
Daha sonra konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun olayı örtbas ettiğine dikkat çekerek, şu soruları sordu: "Bombalama emrini kim verdi? Bombalama emri niçin verildi? Bombalama alanında hata yapıldığı öğrenildi ise mağdurlara niçin acil yardım yapılmadı? Siyasal iktidar bu olay nedeni ile özür diledi mi? Görüldüğü gibi bu kadar basit sorulara cevap araştırmayan bir komisyon katliamı aydınlatmak yerine sorumluları kollama gayeti içerisine girmiştir. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na sesleniyoruz. Bu raporunuzu geri çekin ve olay aydınlanıncaya kadar herhangi bir rapor açıklamayın."
GERÇEK BARIŞ İÇİN ROBOSKİ'Yİ AYDINLATIN
Roboski İçin Adalet Girişimi adına konuşan Tanju Gündüzalp ise, gerçek bir barış için Roboski'nin aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Barışın sadece çatışan taraflar arasında değil toplumsal zeminde de inşa edilmesi gerektiğini biliyoruz. 34 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu olayın, toplumsal barış ve birarada yaşama iradesine vurduğu ağır darbe vicdan sahibi herkes tarafından kabul edilmektedir" diye konuştu.
Açıklamanın ardından, grup yanında getirdiği balonları "umut" için havaya uçurdu. Ardından grup eylemine son verdi.