Gergerlioğlu: Bu gidişata hep birlikte dur diyelim

Türkiye’nin uçuruma doğru gittiğini söyleyen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu gidişata hep birlikte dur denmesi gerektiğini vurgulayarak, muhalefete, "Gelin muhalefet cephesi oluşturalım" çağrısı yaptı.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, başlattıkları "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü"nü ANF’ye değerlendirdi. HDP’nin başta Kürt meselesi olmak üzere, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine karşı büyük bir mücadele verdiğini belirten Gergerlioğlu, bu nedenle de iktidar tarafından yoğun bir biçimde engellendiğini hatırlattı.

İktidarın HDP’nin şahsında demokrasiye saldırdığını kaydeden Gergerlioğlu, seçilmiş belediyelere kayyum atamalarının, tutuklama furyasına hız verilmesinin, il ve ilçe yöneticilerinin çalışamaz hale getirilmek istenmesinin ve milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesinin bu saldırıların daha da artacağının göstergesi olduğuna dikkat çekti.

BÜTÜN ÜLKEYİ KUCAKLAYAN BİR PARTİYİZ

Demokrasi yürüyüşüyle, HDP’yi köşeye sıkıştırarak marjinalleştirmeye çalışanlara tepki mahiyetinde bir çıkış yaptıklarını belirten Gergerlioğlu, bu çıkışın kimi çevreler tarafından provokasyon olarak karşılansa da HDP’nin, Türkiye’yi karıştırmaya, ateşe sürüklemeye çalışanlara karşı demokrasi mücadelesi verdiğini hatırlattı. Barışçıl, sivil, demokratik halk yürüyüşünü kararlılıkla yapacaklarının altını çizen Gergerlioğlu, tüm demokratik kitle örgütlerine destek çağrısında bulundu.

Demokrasi yürüyüşünü Edirne ve Hakkari’den başlatmalarının da sembolik bir anlamı olduğuna işaret eden Gergerlioğlu, "Yürüyüşümüzü Hakkari ve Edirne’den başlatarak bütün ülkeyi kucaklayan bir parti olduğumuzu göstermek istiyoruz. Türkiyelileşme projesinin herkes tarafından görülmesini amaçlıyoruz. Bizi sıkıştırmak istedikleri kabuğa çekilmeyerek Türkiye sorunlarını çözmeye yönelik bir perspektifle bu çalışmayı yapıyoruz" dedi.

SEÇİM YASASI HDP BATI İLLERİNDE VEKİL ÇIKARMASIN HAMLESİ

Buz gibi eriyen, gitgide kaybeden AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi değil kendini kurtarmaya yönelik anti-demokratik politikalar uyguladığını vurgulayan Gergerlioğlu, bu uygulamaların ülkeyi her geçen gün daha da kötü noktaya götürdüğünü kaydetti. Gergerlioğlu, bu açıdan başlattıkları yürüyüşün sadece HDP’ye yönelik baskılara karşı olmadığını, aynı zamanda iktidar tarafından ateş çukuruna götürülmeye çalışılan ülkeyi kurtarma perspektifi taşıdığını vurguladı.

İrade gaspı ile başlayan hukuksuzlukların belki yarın parti kapatmayla meclisi iyice işlevsiz hale getirebileceğine dikkat çeken Gergerlioğlu, "Biliyorsunuz, yeni seçim yasası tasarısıyla illere yüzde 20 barajı getiriliyor. İttifak yapacak partiler için yüzde 5, ama illerdeki barajı da yüzde 20’ye çıkartıyorlar. Diyelim ki normalde bir ilde yüzde 7 veya 8 ile bir milletvekilli çıkarıyorsanız, bu yasayla yüzde 20 barajını geçemeyen siyasetçi milletvekili seçilemiyor. Bu korkunç bir şey" diye konuştu.

Bu seçim yasasının tamamen HDP’nin batı illerinde milletvekili çıkarmaması için yapılmış bir hamle olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, HDP'yi Kürt illerine hapsedelim, orada da seçilmişlerin yerine kayyum atayalım mantığının güdüldüğüne işaret etti. "Düşünün İstanbul’da eğer yüzde 20 baraj olursa, normal koşullarda çıkarttığımız 12 milletvekili olmayacak" diyen Gergerlioğlu, milyonlarca insanın oyunun çöpe gideceğini belirtti. Bu politikayla iktidarın sadece HDP’yi kapatmak değil, siyaseti de boğmak istediğini vurgulayan Gergerlioğlu, "Erdoğan bu karanlık düzen böyle devam etsin istiyor. CHP’nin de zaten iktidar olmak gibi bir hevesi yok. Muhalefet olmayı da pek istemiyor, sadece görüntü veriyor. O nedenle yarın seçim dahi olmayabilir" ifadelerini kullandı.

CHP’NİN YÜRÜYÜŞE OMUZ VERMESİNİ BEKLERDİK

Türkiye'nin uçuruma doğru gittiğine işaret eden Gergerlioğlu, bu sürecin herkes tarafından iyi okunması gerektiğini vurguladı. Bu gidişata hep birlikte dur denmesi gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, devamla şunları belirtti: "Böylesi önemli bir süreçte CHP'nin de omuz vermesini beklerdik. Bundan tam 3 yıl önce bugünlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adalet yürüyüşü yapıyordu. Biz o zaman HDP olarak destek vermiştik. Ben o zaman milletvekili değildim ama köşe yazarlığı yapıyordum, siyaset üzerine yazıyordum ve CHP’li olmamama rağmen tam destek vermiştim.

Adalet yürüyüşü varsa, demiştim, adaletsizlikten yakınan herkesin orada olması gerekir. HDP de destek vermişti. Ama bugün bize dönüp, sokak provokasyona açıktır demek doğru değil, o zaman sen neden dün yürüdün, sen yürüdüğün zaman da herkes provokasyon olacağını söylüyordu. Hatta Sayın Kılıçdaroğlu çok ani bir şekilde karar verdi. Biz en azından 1 aydır, bir süreç içerisinde böyle bir karar verdik. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum; belki vekillikler düşürüldükten sonra bu yürüyüş gündeme geldi ama biz 1 aydır bu konu üzerinde çalışıyorduk, vekil düşürülmesi de bunun üzerine geldi. Bu nedenle CHP’nin bu konudaki eleştirilerini kesinlikle kabul etmiyoruz, onlar da yürüdü, biz de yürüyeceğiz."

İKTİDARLA MÜCADELE EDECEKSEN CESUR OLACAKSIN

Muhalefetin bir araya gelmesinden iktidarın korktuğunu artık CHP’nin görmesi gerektiğini vurgulayan Gergerlioğlu, CHP’nin takındığı korkak ve çekingen politikayla iktidarın faşist uygulamalarıyla başa çıkmanın imkanı olmadığını kaydetti. "İktidarla mücadele edeceksen cesur olacaksın" vurgusunda bulunan Gergerlioğlu, muhalefete, muhalefet cephesi oluşturma çağrısı yaptı.

Demokrasi yürüyüşüne yönelik devlet tarafından getirilen illere giriş-çıkış kısıtlaması ile toplantı ve gösteri yasaklarının, iktidarın HDP korkusunun yansıması olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, iktidarın kendi yaptığının karşılığını görmekten korktuğu için hayatı felç ettiğini söyledi. Yurttaşların özgürlüğünün her şeyin üstünde olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, "Hem zulmetsinler hem de ses çıkarmayalım istiyorlar. Bu mümkün değil. Kürt meselesinde hem Kürt halkı hem de tüm demokrat toplum kesimleri şu ana kadar boyun eğmedi, bundan sonra da boyun eğmeyecektir. Artık siyasetten de boğamayacakları bir yere geldi. HDP bunca baskıya rağmen hala yüzde 10 barajının altına düşmüyor. Kamuoyu yoklamaları ortada. Çok kısa bir sürede iktidar alternatifi de olabiliriz" dedi.

Parti kapatma konusunu da değerlendiren Gergerlioğlu, 21. yüzyılda bunun karşılığı olmayacağını, Türkiye'nin de eski Türkiye olmadığını vurguladı. Demokratik siyasetin parti kapatmalarla veya çeşitli bahanelerle engellenemeyeceğinin altını çizen Gergerlioğlu, demokrasi yürüyüşünün tüm engellemelere rağmen devam edeceğini vurguladı.