Gergerlioğlu'ndan milletvekillerine mektup

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, tüm partilerin milletvekillerine mektup göndererek, AKP-MHP iktidarının açıklayacağı sözde İnsan Hakları Paketinin samimi olamayacağını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yargıtay’ın hakkında verdiği kararla ilgili bütün milletvekillerine mektup gönderdi. Gergerlioğlu, "Yargıtay kararı insan hakları aktivizmine vurulmuş büyük bir darbedir” dedi.
Gergerlioğlu, tüm partilerin milletvekillerine gönderdiği mektupta, kendisiyle ilgili hukuksuz sürece değindi.

'TÜM HAKLARIM İHLAL EDİLDİ'

Gergerlioğlu, şunları kaydetti:
 "(...) Öncelikle mahkûmiyet kararının kesinleştiği bu dönemde halen milletvekili sıfatına sahip olduğumu hatırlatmak isterim.Anayasa’da 2001 yılında yapılan değişiklik ile yasama dokunulmazlığına istisna tutulan hakkın kötüye kullanımına ilişkin madde büyük bir değişiklik geçirmiştir. Maddeden açıkça 'düşünce' ifadesi çıkarılmış olması nedeni ile propaganda suçu açıkça bu kapsamdan çıkarılmıştır.
 Bu yönüyle anayasaya ve kanuna aykırı bir şekilde, dokunulmazlığı bulunan bir milletvekilinin yargılamasına devam edilmesi ve hakkında cezaya hükmedilmesi açıkça anayasaya, siyasi faaliyette bulunma, seçme ve seçilme evrensel haklarına ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere aykırıdır."
Adil yargılanma başta olmak üzere Anayasa ve AİHS ile koruma altına alınmış haklarının ihlal edildiğine vurgu yapan Gergerlioğlu, şunları da belirtti:

'İNSAN HAKLARINA DARBE VURULDU'

"Sayın Enis Berberoğlu örneğinde olduğu gibi kararın alelacele ve siyasi rant elde etmek amacıyla Meclise getirtilip okutulması amacıyla Yargıtay tarafından hızlı bir şekilde çıkarılan bu karar çok açık bir hak ihlallerine yol açacaktır. Anayasa Mahkemesi tarafından da hakkımda ihlal kararı vermesi kuvvetle muhtemeldir. Bugün benim aldığım cezanın öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yani millet iradesine sonra da benim gibi insan hakları savunucusu bir milletvekiline verilmiş olması insan hakları aktivizmine vurulmuş büyük bir darbedir. Bugün insan hakları reform paketi açıklanırken herkesin sorduğu soru; insan hakları aktivisti Mv. Ömer Faruk Gergerlioğlu’na hukuksuzca ceza verilip milletvekilliği düşürülmek isteniyorken insan hakları paketi ne kadar samimi olabilir?"