Göçmenler salgına karşı korumasız

Sığınmacılar, maske, dezenfektan, sağlık malzemesi gibi koruyucu ürünlere ulaşamazken, ne kadarının virüsü kaptığı ya da etkilendiği ise bilinmiyor.

İran'a uzun bir sınırı olan Van göçmenlerin önemli kavşak noktaları arasında yer alıyor. Kaçak göçmenler kimi zaman insan tacirleri tarafından yarı yolda bırakılıyor, kimi zaman da soğuk hava koşullarına dayanamayarak hayatını kaybediyor. Göçmenler şimdi de salgınla baş başa bırakılarak ölüme terk ediliyor.

Van Göç Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Hanife Güzel, ekonomik ve siyasal sebeplerle ülkelerini, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılan milyonlarca insanın salgın döneminde daha zorlu yaşam koşullarına itildiğini söyledi. Güzel, “Normal koşullarda bile barınma yeme içme gibi durumları zorken şimdi daha da zor durumla karşı karşıyalar. Sağlık eksikleri daha fazla ve bu süreçte göçmenler her seferinde ikinci plandayken şimdi kimse seslerine kulak vermiyor” dedi.

İKİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ

Herkesin kendini virüsten koruma ve yaşadıkları devletin sınırları içinde korunma hakları olduğunu kaydeden Güzel, göçmenleri sadece bir güvenlik sorunu olarak görmenin daha ağır sonuçlara yol açtığını dile getirdi. Can güvenlikleri tehlikede olmasının yanı sıra barınma-beslenme problemlerine işaret eden Güzel, “Gördüklerimiz ve duyduklarımız, zaten ikinci sınıf muamelesi gören bu insanların koşullarının git gide daha zorlaştığı yönünde” şeklinde konuştu.

ÖLEN GÖÇMEN SAYISI GİZLENİYOR

Göçmenlere hastanelerde bile bakılmadığını belirten Güzel, “Can veren göçmenlerin sayısı hiç de az değil. Resmi rakamlar bunu minimum düzeyde söylüyor ve gerçek rakamları açıklamıyor. Salgından dolayı hayatını kaybeden göçmen sayını açıklama gereği bile duymuyorlar” dedi.